Confidenţialitate

Salma, tânăra din Tunisia care urma să termine facultatea în Ucraina: Am mers 17 kilometri pe jos, cu valiza, prietenii mei nu mai au nimic | VIDEO

Salma este din Tunisia și aproape terminase școala de farmacie în Kharkiv, când Rusia a invadat Ucraina. A trebuit să fugă de urgență cu puținul pe care a putut să-l strângă și, după multe ore de mers și altele de așteptare, a ajuns în Gara de Nord. De aici, ajută cum poate alți refugiați, după cum a povestit tânăra la România în Direct.

„Dormeam și la 5 dimineața am început să auzim bombardamentele. Nu ne-a venit să credem, apoi am descoperit că rușii tocmai intrase în Ucraina. M-am retras, cu 6 prieteni, într-o singură casă. Să fiu sinceră, nici nu mai știu câteva zile am stat acolo, pe 26 am plecat din Kharkiv. Am fost sunați de o prietenă: aveți un autobuz în 10 minute, așa că ne-am luat repede bagajele și am plecat. Pe primul nu l-am mai prins, însă am reușit să mergem cu al doilea, a fost o cursă de 30 de ore până în Chernihiv, apoi am mers un taxi, dar în cele din urmă am mers 17 kilometri pe jos, cu vazilele.”

Tânăra refugiată a povestit la Europa FM și cât de greu a fost să treacă granița în România, pentru că nu este ucraineancă:

„A fost cea mai geroasă zi, la început nu am putut trece toți, din cauza naționalităților, alți prieteni au avut de ales, fie își lasă bagajele și trec granița, fie rămân pe partea cealaltă. Am luat doar o valiză cu mine, dar în afară de mine, o altă prietenă mai are o valiză, restul nu mai au nimic, iar acum casele lor le-au fost și bombardate.”

Acum, vine în Gara de Nord pentru a ajuta alți refugiați sosiți în România. Între timp, a aplicat și la mai multe facultăți de la noi, pentru a-și termina studiile, dar s-a lovit de birocrație:

„Să fiu sinceră, nu știu, dar vreau să rămân aici pentru a găsi o variantă de a-mi termina cursurile, am aplicat la mai multe facultăți și acum aștept răspuns, unele au spus că este imposibil pentru că suntem în mijlocul anului școlar, plus că sunt anul 5 și nu am documentele care să ateste că sunt anul 5.”

O altă problemă cu care se confruntă Salma: în curând va rămâne fără un acoperiș deasupra capului, o problema la care Amalia Năstase spune că va găsi rezolvare:

„Momentan sunt fericită că sunt înconjurată de oameni cu suflet mare și încerc să găsesc o variantăă. După 4 zile nu voi mai avea unde să stau.”

Organizația Salvați Copiii și Europa FM s-au unit pentru a șterge amintirile neplăcute ale copiilor refugiați din Ucraina. Donează 2 euro prin SMS la 8827 pentru copiii refugiați din Ucraina și mamele lor aici.

Urmăriți mai jos ediția specială România în Direct, din Gara de Nord:

Citește și: Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii: Sprijinim și oferim suportul pentru integrarea ucrainenilor care vin în România. Majoritatea sunt copii și femei | VIDEO

Citește și: Dodo, șeful voluntarilor din Gara de Nord: „În 20 de zile, am fost de 4 ori acasă. Fiecare tren e ca un ou cu surprize” | VIDEO