Anca Dragu: ANAF va renunța la plângerile penale depuse pentru evaziune fiscală dacă persoana acuzată achită în totalitate prejudiciul – proiect

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va renunța la plângerile penale înaintate pentru prejudicii de până la 50.000 lei dacă persoana acuzată achită suma și penalitățile aferente, până la primul termen de judecată, a anunțat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Potrivit acesteia, Guvernul a discutat miercuri în primă lectură un proiect de modificare a legii privind combaterea evaziunii.

Principala noutate este că dosarele de evaziune se vor închide dacă prejudiciile sunt mici, de până la 50.000 lei și sunt achitate până la primul termen de judecată.

Propunem această măsură pentru o eficiență a luptei cu evaziunea. Pentru sume foarte mici, de până la 50.000 lei, ANAF va trimite sesizările la parchete, procurorii vor ancheta și dacă suma și penalitățile sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul se închide“, a explicat Anca Dragu. Măsura se va putea aplica o singură dată pe o perioadă de 5 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a spus că a constatat din practică că peste 50% dintre dosarele de evaziune sunt pentru sume foarte mici care totalizează circa 1% din prejudiciul cumulat pentru toate dosarele.

Astfel, costurile de instrumentare ale statului sunt mai mari decât sumele pe care le recuperează.

Potrivit șefului Fiscului, Dragoș Doroș, există un stoc de circa 19.000 de sesizări penale ale ANAF care afectează atât activitatea procurorilor, cât și pe cea a firmelor. În ultimii ani, inspectorii ANAF au înaintat sesizări penale în urma foarte multor controale. Motivul este că legea îi obligă la orice suspiciune să sesizeze parchetele, indiferent de prejudiciu.

Situația a dus atât la un număr mare de plângeri, dar și la un răspuns similar al contribuabililor care le-au făcut, la rândul lor, plângeri pentru abuz în serviciu.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS