Confidenţialitate

ANALIZĂ. 70% dintre turiștii născuți după 1980 merg în vacanță în locuri în care s-au filmat serialele sau filmele lor preferate | AUDIO

Când pleacă în vacanţe, oamenii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre locaţiile în care au fost filmate serialele şi filmele lor preferate, în special cele de pe platformele de streaming – precum HBO sau Netflix. Aceasta este concluzia unui nou raport al multinaționalei financiare American Express – care are și divizie de turism – printre turiștii Mileniali și din Generaţia Z.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

70% dintre “călătorii” născuți din anii 80 încoace spun că au ales unde merg în vacanță după ce au văzut locurile la TV sau la cinema. Inspirația oferită de filme și seriale e aproape la fel mare ca cea a rețelelor sociale: trei sferturi spun că au călătorit într-un loc după ce au văzut postările prietenilor.

După pandemia de coronavirus, turiștii au luat cu asalt locațiile de filmare

O parte din explicație are legătură cu pandemia, când oamenii au fost obligaţi să stea în casă şi au petrecut mult timp urmărind seriale și visând la ziua când restricţiile de călătorie vor fi ridicate. Dupa ce graniţele s-au redeschis, locaţiile de filmare au fost luate cu asalt: anul acesta, reprezintă unul din cele mai importante trenduri în materie de călătorii.

De exemplu, primul sezon al seriei HBO “The White Lotus” s-a filmat la resortul Four Seasons Maui, în Hawaii, iar cel de-al doilea – în cadrul aceluiași resort din Taormina, în Italia.

Un succes comercial pentru HBO, serialul a impulsionat rezervările în ambele locații de filmare. Pentru hotelul din Hawaii, cautările pe net au fost de 4 ori mai numeroase, iar asta a dus la mai multe rezervări. Iar sezonul al doilea a avut un efect uriaş asupra rezervărilor de vacanţe în Sicilia.

Planurile turiștilor pentru vara anului 2023

Pentru vara asta, multe hoteuri au fost asaltate de cereri, iar cel din film e complet ocupat, deși prețurile lui depășesc o mie de euro pentru o noapte de cazare.

De-a lungul anilor, Marea Britanie a observat același fenomen: de la pelerinajul din staţia de tren Kings Cross, unde fanii seriei “Harry Potter” mergeau să viziteze peronul 9 și 3/4 la vizitele la Highclere Castle din Hampshire – unde s-a filmat “Downton Abbey” și până azi, când serialul Netflix “Bridgerton” aduce mult mai mulți vizitatori în staţiunea balneară Bath.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proiectul care prevede tichetele de vacanță pentru angajații de la privat a fost discutat în Comisia pentru Turism din Senat | AUDIO