Confidenţialitate

ANAF anunță că va începe să verifice averile a peste jumătate de milion de români. „Avem exemple de jmecheri care sfidează” | AUDIO

De la 1 iulie, Fiscul va verifica averile persoanelor fizice. Șeful ANAF, Lucian Heiuș, spune că, în urma unei analize, s-au constatat diferențe uriașe, în cazul a peste 500.000 de români, între veniturile obținute și averile pe care le dețin.

Aceștia vor fi vizitați de inspectorii ANAF și trebuie să justifice de unde au obținut banii cu care și-au cumpărat apartamente, mașini și terenuri.

ANAF va verifica orice persoană în cazul căreia se constată o diferență de 10% între veniturile estimate de Fisc și cele declarate, dar nu mai puțin de 50.000 de lei.

O primă analiză arată că în această situație s-ar afla peste 560.000 de români, care timp de 4 ani, între 2016 și 2019, au acumulat 20 de miliarde de euro, spune președintele ANAF, Lucian Heiuș:

„Avem peste tot exemple de jmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie peste tot sume exorbitante sfidându-l pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit. în aceste zone ne vom concentra controale pe care le începem, să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ANAF vrea ca aceste persoane să plătească impozitul pe veniturile obținute, iar dacă banii provin din comiterea unor infraciuni, vor interveni organele de cercetare penală:

„Stabilim suma totală, se emite o decizie, aici are două variante: s-o achite și se închide, viața merge mai departe, nu achită, are dreptul să facă contestație. Va fi soluționată de către Direcția generală de soluționare a contestațiilor care nu mai este la ANAF, este la minister și este corect să fie așa. În cazul în care îi va fi respinsă și contestația, are dreptul să meargă în instanță. Când ajunge în instanță devine public și veți ști că Popescu Gheorghe a fost verificat, bineînțeles că vom pune sechestre asiguratorii pe bunurile pe care le are, dacă decizia noastră va deveni definită și nu va achita de bună voie, bineînțeles că îi vom vinde activele pe care le deține.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele mai mari sume de bani acumulate de persoane fizice care nu au plătit taxe la stat sunt în București, aproape 30 de miliarde de lei, Ploiești, Cluj și Galați.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea