Confidenţialitate

Sindicatul Ambulanța și premierul Marcel Ciolacu, negocieri despre nevoia de noi ambulanțe. Președintele Sindicatului: „Lucrăm cu ambulanțe încă din generația 2007”

Negocieri astăzi, la Palatul Victoria, începând cu ora ora 14:00, între reprezentanții sindicatului Ambulanța și premierul Marcel Ciolacu. Sindicaliștii spun că România are nevoie de 2000 de ambulanțe noi, în condițiile în care tot parcul auto de mașini de salvare este învechit.

Blocul Național Sindical informează că astăzi, 19 februarie 2024, de la ora 14.00, Prim-Ministrul Ion-Marcel Ciolacu va primi la Palatul Victoriei delegația din partea serviciilor de ambulanță formată din reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, afiliată BNS, reprezentantul managerilor serviciilor de ambulanță și președintele ASAR”, a transmis Federația Ambulanța.

Subiectele discuțiilor și analiză în vederea soluționării:

  • Propuneri de modificare și completare a unor acte normative.
  • Stabilirea procentelor de creșteri salariale în sistemul de sănătate, respectiv serviciile de ambulanță pe anul 2024 și finalizarea proiectului de lege al salarizării unitare din unitățile bugetare.
  • Situația dezastruoasă a parcului de ambulanțe, din cauza încetării încheierii de contracte subsecvente pe anii 2020 – 2021 – 2022, conform Acordului-cadru 2019-2022.
  • Normativul de personal în serviciile de ambulanță.

Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța: „Lucrăm cu ambulanțe vechi și depășite”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Lucrăm cu ambulanțe încă din generația 2007. Avem un procent de 25%, peste 1 milion de kilometri la bord, avem ambulanțe care au continuat să fie achiziționate în perioada următoare, dar, din păcate, și aceste ambulanțe sunt destul de uzate din punctul de vedere al numărului de kilometri și al orelor de funcționare. Deci, în acest moment, lucrăm cu un procent de 25%, care, să zic, așa, și-mi permit, rotunjit, că totuși, corespund din punct de vedere tehnic și al vechimii. În rest, lucrăm cu ambulanțe vechi și depășite, așa cum spuneam”, a precizat Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța.

Sindicatul Ambulanța transmite că s-a ajuns în această situație, deoarece procedurile pentru achiziția de noi ambulanțe s-au blocat. În 2022, ar fi trebuit să fie achiziționate 600 de ambulanțe noi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Alexandru Rafila: E nevoie de 2000 de ambulanțe noi în toată țara. FNSAR: La nivel național există puțin peste 2.000 de vehicule de urgență | AUDIO