Confidenţialitate

Alte modificări din Codul Fiscal: Scutiri de impozit pentru medici și agricultori

Modificarea Codului Fiscal înseamnă schimbări și pentru medici și proprietarii de terenuri agricole. Executivul intervine și în sectorul bancar și  impozitează și veniturile încasate din străinătate în urma unor activități independente desfășurate în România.

Astfel, medicii care vor fi scutiți de impozit pe venit începând cu prima zi a anului viitor.

De asemenea, impozitul pe dividende, în prezent de 5%, va fi eliminat de la 1 ianuarie 2018.

Guvernul  își îndreaptă atenția și spre zona bancară și introduce o limită în care băncile își vor mai putea deduce pierderea din vânzarea de credite neperformante.

Este vorba de un plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate. În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli.

Dacă acest proiect va deveni literă de lege, proprietarii de terenuri agricole lucrate vor fi scutiți de la plata impozitului pe teren. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani, impozitul va putea fi majorat de consiliul local cu până la 100 lei/hectar, începând cu al treilea an.

Vești proaste pentru cei care încasează bani din străinătate în urma unor activități independente desfășurate în România. Aceste venituri vor fi considerate ca obținute în țară și drept urmare vor fi impozitate. Excepție de la aceste venituri vor fi cele din drepturi de proprietate intelectuală.

Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu a explicat pentru Europa FM că sunt unele modificări pozitive în Codul Fiscal, dar majorarea accizei lovește în toți românii de bună credință. În opinia acestuia, Executivul ar trebui să găsească alte soluții pentru finanțarea măsurilor de creștere a veniturilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce spun, însă, reprezentanții sindicatului Sanitas despre intenția Guvernului de a-i scuti pe medici de impozitul pe venit?

Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, spune că măsura nu a fost discutată cu sindicatele și că – din punctul său de vedere, aplicarea ei ar da naștere unor discriminări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, liderul sindical Sanitas, Leonard Bărăscu, e de părere că măsura nu ar duce neapărat la reducerea numărului medicilor care pleacă din țară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit proiectului de Ordonanță, medicii ar urma să fie scutiți de impozit pe venit din luna ianuarie 2018.