Confidenţialitate

Alte 3 persoane sunt urmărite penal în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre

Încă 3 urmăriți penal în dosarul stimulatoarelor luate de la cadavre. Unul este cardiolog și i-a furnizat stimulatoare și defibrilatoare doctorului care făcea intervențiile.

Al doilea suspect, un fost șef clinică de cardiologie iar al treilea, un fost manager de spital din Iași.

Sunt anchetați privind implicarea lor în rețeaua prin care pacienților li se montau dispositive luate de la persoane decedate.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de trei persoane fizice, după cum urmează:

Medic cardiologpentru săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. În fapt, suspectul,  în calitate de medic cardiolog, i-a furnizat stimulatoare și defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaște inculpatului care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare. Acesta din urmă a implantat dispozitivele medicale menționate unor pacienți cu ignorarea riscului de a provoca acestora probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la  reutilizarea lor deși acest lucru este interzis de legislația primară și având drept urmare lezarea dreptului constituțional al pacienților la sănătate.

Șef clinică de cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022, pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. În fapt, suspectul a avizat, cu încălcarea legislației în domeniu, un înscris conținând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menționate în primul rând stimulatoarele și defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință în cadrul Secției Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iași. Totodată, suspectul a semnat și avizat în anul 2018, cu ignorarea și încălcarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienți decedați”, precum și ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare”, care nu au fost înregistrate și avizate de către consilierul juridic al unității medicale.

Fost manager al unui spital din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).  În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unității medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate publică Iași, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-și astfel în mod defectuos atribuțiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la  desfășurarea în condiții optime a activității în cadrul persoanei juridice publice și cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienților erau protejate, girând acțiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare.

De asemenea, prin ordonanță s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului în vederea reparării prejudiciului cauzat persoanelor vătămate, acoperirii cheltuielilor judiciare și în vederea confiscării extinse cu privire la următoarele bunuri deținute de către inculpatul care o operaționalizat rețeaua: un apartament situat în municipiul Iași, un imobil (teren și construcție) edificat fără autorizație de construcție în comuna Movileni județul Iași, alte două construcții și șapte terenuri, sumele de 20.270 de lei și 950 de euro, precum și 36 de tablouri, aflate în prezent în custodia Muzeului de Artă din Iași, tablouri ce poartă semnătura unor pictori precum Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian și Theodor Aman.

Citește și: Motivarea arestului medicului Dan Tesloianu: Ar fi ignorat riscul de a provoca pacienților probleme grave sau chiar decesul și punea diagnostice fictive