Confidenţialitate

Motivarea arestului medicului Dan Tesloianu: Ar fi ignorat riscul de a provoca pacienților probleme grave sau chiar decesul și punea diagnostice fictive

Nu poate fi ignorat numărul pacienților a căror stare de sănătate s-a înrăutăţit după implantarea dispozitivelor medicale reutilizate, arată instanța în motivarea deciziei de a-l menține în arest pe medicul Dan Tesloianu. În plus, la dosar există probe care dovesc faptul că medicul de la spitalul Sf Spiridon din Iași ar fi creat o rețea de cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace extrase de la pacienți decedați, fără să aibă acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al rudelor.

Medicul Dan Tesloianu ar fi reimplantat dispozitive cardiace fără a le înregistra în gestiunea spitalului si în lipsa documentelor care să ateste ca acestea au fost sterilizate, a avizelor de conformitate din partea Ministerului Sănătăți si a certificatelor de garanție.

În unele cazuri, cardiologul descompleta kiturile compuse din defibrilator și accesorii și folosea doar accesoriile, pentru a implanta dispozitivele extrase din pacienți decedați.

Multe astfel de interventii nici nu erau necesare, susține judecătorul de drepturi şi libertăţi.

Ele au fost facute în urma unor diagnostice fictive, sau a administrarii unor medicamente care să provoace reacții care sa conduca la punerea acestor diagnostice.

„Medicul ar fi ignorat riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul. Totodată, există date că, de regulă, la majoritatea pacienților „ar fi consemnat un diagnostic nereal (bradicardie), care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac”, se arată în document.

Pentru a evita tragerea la răspundere în caz de apariție a unor infecții post-operatorii la care erau expuși pacienții, Dan Tesloianu ar fi cerut unor medici din subordine sau medici rezidenți să facă operațiile, notează judecătorul.

El consideră că se impune menținerea în arest a medicului, pentru ca acesta să nu se sustragă de la cercetări în cursul urmăririi penale.

Procurorii susțin că în perioada 2017-2022, medicul de la spitalul Sf Spiridon din Iași ar fi implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște.

Citește și: Medicul acuzat că a implantat dispozitive cardiace de la cadavre falsifica formularele de consimțământ ale pacienților, spun procurorii