Confidenţialitate

Alina Pavelescu, scriitoare: 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania | VIDEO

Invitați lui Marcel Bartic, moderatorul emisiunii „Academia Europa FM” au fost istoricul militar Florin Șperlea și scriitoarea Alina Pavelescu. Despre importanța arhivelor în istoria unui popor și despre sărbătoarea națională de 1 Decembrie, doar două dintre temele discutate în emisiunea Ediție Specială de Ziua Națională a României.

„Nimeni în administrația românească de după Primul Război nu a înțeles importanța arhivelor. Până foarte târziu, la sfârșitul anilor ’20 la Cluj exista o arhivă care fusese înființată de un universitar local și care închiriase o casă și-i plătea pe arhiviști din banii lui făcând rapoarte disperate la Ministerul Instrucțiunii la București și cerând să-i dea un sediu și buget pentru salarii.

Iar în Basarabia, unde exista o așa-zisă arhivă gubernială, care fusese luată sub control de români, primul lucru pe care l-au făcut autoritățile militare române când au venit acolo au fost să dea arhiva aceea afară ca s-o înlocuiască cu sediul prefecturii militare. Asta, pentru mine, a fost un lucru de maximă uimire. Cum poți să vorbești despre construcție identitară atunci când nu te preocupă unificarea arhivelor și memoriei?”, a spus Alina Pavelescu.

Alina Pavelescu: 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania

„Această sărbătoare de 1 Decembrie ca sărbătoare națională este mult mai nouă decât ne imaginăm noi. Ea începe în 1990 pentru că în perioada interbelică sărbătoarea unificatoare era în continuare 10 mai, iar 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania. Cu Casa Regală participantă și cu toată administrația românească convocată, dar nu era o sărbătoare națională și când au serbat primii 10 ani de la Unire au existat niște dubii despre sărbătorire: să se desfășoare în decembrie sau pe 10 mai? Și soluția a fost una de compromis: în sensul că s-a sărbătorit mai degrabă de 10 mai”, a mai explicat Alina Pavelescu.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătorită în Dobrogea alături de comunitățile etnice din zonă | FOTO