Confidenţialitate

Alexandru Rafila: Centrele de testare COVID vor fi extinse la nivelul întregii țări de săptămâna viitoare | AUDIO

De săptămâna viitoare, centrele de testare Covid vor fi extinse la nivelul întregii țări, după rezultatele bune pe care inițiativa a avut-o weekwndul trecut în București și Ilfov. Ministrul Sănătății spune că pacienții simptomatici se vor putea testa în aceste centre înființate în special la nivelul spitalelor doar la sfârșit de săptămână. În restul zilelor, cei care au nevoie să se testeze vor putea apela la medicii de familie.

„Centrele de recoltare a probelor, pe care le-am început în București în weekendul trecut, o să le extindem la nivelul întregii țări încât pacienții în weekend, când nu au medici de familie, să se poată duce la spitale unde să li se preleveze probe. Este vorba doar despre pacienții simptomatici care se înscriu pe platforma Direcțiilor de Sănătate Publică.

Lucrurile au mers bine la București chiar dacă au fost anumite aglomerații poate temporare sau oameni care voiau să plece în vacanță și voiau să-și facă test la DSP. La București deja am ajuns la circa 4000 de probe pe zi care s-au recoltat în aceste centre. Iar ele vor funcționa începând de săptămâna viitoare doar în weekend. În timpul săptămânii avem cele 4000 de cabinete de medici de familie care pot să facă testarea fără niciun fel de problemă”, a explicat Alexandru Rafila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Alexandru Rafila afirmă că a crescut capacitatea de testare, în ultimele două zile fiind făcute peste 100.000 de teste PCR și antigen pe zi. La acestea ar trebui să se adauge testele făcute de medicii de familie, care încă sunt sub posibilități, spune ministrul.

„Capacitatea de testare a crescut. Încă nu a crescut, însă, datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie. Medicii de familie, ieri, au testat doar 7% din probele efectuate; adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut 7000 – 8000. Deci au testat destul de puțin. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a adăugat ministrul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cluj, județul cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor destinate Covid-19

Autor: Adriana Sârbu