Confidenţialitate

Vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru, despre alegerile prezidențiale din 2024: Istoric vorbind, PNL are în președintele partidului un candidat potențial | VIDEO

Vicepreședintele PNL, deputatul Alexandru Muraru, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. În 2024, România merge la patru sesiuni de alegeri: europarlamentare, parlamentare, prezidențiale și locale. Alexandru Muraru a spus la Europa FM că Partidul Național Liberal nu va oferi până anul viitor niciun nume pentru candidatul la alegerile prezidențiale, însă a precizat că „istoric vorbind, tradițional ca și cutumă, PNL are în președintele partidului un candidat potențial”. Cât despre coaliția de guvernare, vicepreședintele PNL a spus că „în momentul de față cred că această coaliție de guvernare este singura soluție pentru România” și „dacă mă întrebați legat de anul 2024 și după perioada 2024 – 2028, nu am foarte multe răspunsuri să vă dau pentru că în funcție de rezultatele alegerilor vom vedea ce coaliție de guvernare poate să fie construită în România”.

Alexandru Muraru: „Prin noi înșine” – un slogan istoric al PNL, esența dezvoltării României

Întrebat dacă Partidul Național Liberal va merge singur la alegerile din 2024, Alexandru Muraru a spus că „Întâlnirea de la Sinaia a avut rolul de a decide acest lucru, pentru că era o perioadă de confuzie îndelungată, mai ales pentru electorat și pentru activul de partid și decizia în unanimitate a fost aceea de a merge pe liste singuri în tot anul electoral 2024, deci nu doar pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024, ci și pentru alegerile locale din toamnă, și pentru alegerile parlamentare, dar și pentru alegerile prezidențiale”.

„Am decis că este cel mai firesc să atacăm astfel anul electoral 2024 pentru că noi considerăm că este o formă de respect față de electoratul nostru și este o garanție că principiile și valorile PNL nu vor fi diluate într-un proiect politic de tip bloc, alianță politică sau electorală.

Mai ales că suntem atenți la toate sondajele de opinie și facem lunar sondaje de opinie și acestea ne spuneau și ne spun în continuare că 70% dintre cei care votează în mod frecvent Partidul Național Liberal sunt pentru a candida singuri în alegeri și președintele partidului – Nicolae Ciucă – a venit cu această propunere pe care am îmbrățișat-o și credem că este cea mai bună că sub acest slogan „Prin noi înșine” – care este nu doar un slogan istoric al PNL, dar este și esența dezvoltării României”, a spus Alexandru Muraru la Europa FM.

Alexandru Muraru, despre alegerile prezidențiale din 2024: Istoric vorbind, PNL are în președintele partidului un candidat potențial

Mădălina Dobrovolschi: Cu cine merge PNL la prezidențiale? Cu președintele partidului, cu domnul Ciucă?

Alexandru Muraru: „PNL are – ați spus foarte bine – în această istorie a celor 20 de ani de să spunem așa de mandate pe care PSD le-a ratat de președinte al României această formulă în care candidatul la prezidențiale să fie și președintele partidului.

Eu cred că în momentul de față, pentru că noi nu am stabilit candidatul la prezidențiale, dar istoric vorbind și tradițional candidatul Partidului Național Liberal este președintele partidului.

Nici președintele partidului nu a insistat pe această decizie pentru că domnia sa își dorește ca PNL să se concentreze pe guvernare și crede că discuția legată de candidatura la prezidențiale trebuie să fie făcută în 2024”.

Mădălina Dobrovolschi: Deci până atunci PNL nu va pune pe masă un nume de candidat…

Alexandru Muraru: „Cel mai probabil nu, dar v-am spus, repet, istoric vorbind, tradițional ca și cutumă, PNL are în președintele partidului un candidat potențial”.

Alexandru Muraru, despre coaliția de guvernare din prezent și cea de după alegerile din 2024

Mădălina Dobrovolschi: Vedeți o altă variantă de construcție politică după alegerile din 2024?

Alexandru Muraru: „În momentul de față cred că este fără discuție singura opțiune aceea ca două partide care sunt istoric într-o antagonie recunoscută să guverneze pentru că este singura formulă matematică care să construiască o majoritate parlamentară care să dea un Guvern și care să țină România în aceste condiții atât de dificile, cu război la graniță, cu o situație economică dificilă după criza pandemică, criza energetică și așa mai departe.

Deci în momentul de față cred că această coaliție de guvernare este singura soluție pentru România. Dacă mă întrebați legat de anul 2024 și după perioada 2024 – 2028, nu am foarte multe răspunsuri să vă dau pentru că în funcție de rezultatele alegerilor vom vedea ce coaliție de guvernare poate să fie construită în România. Dar așa cum arată lucrurile este mai probabil ca aceeași coaliție de guvernare să se afle la guvernare începând cu decembrie 2024 decât altă formulă”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Mădălina Dobrovolschi și Alexandru Muraru

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Andrei Țăranu, despre cazul „Elena Lasconi”: „Subiectul este unul al USR-ului, nu e legat de Câmpulung, nu e legat nici de europarlamentare” | VIDEO