Alerte meteo de caniculă și furtuni

De joi până vineri, va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade.

Ddisconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

Totodată, ANM a emis o prognoză specială pentru București, valabilă pentru zilele de joi și vineri. Se anunță caniculă și depășirea pragului critic a indicelui temperatură-umezeală.

Vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară în orele amiezii, când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și foarte probabil ușor va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade joi, iar vineri se va situa în jurul valorii de 36 de grade.

Temperatura minimă va fi de 18…20 de grade.

O altă alertă cod galben, valabilă până vineri dimineața în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, anunță perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Un codul portocaliu de vânt intră în vigoare joi, la ora 18.00, și expiră vineri dimineața, la ora 6.00. Sunt vizate județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Cluj.

Vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35…60 l/mp.

Până sâmbătă, la ora 10.00, în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte se anunță perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS