Confidenţialitate

Alegerile Prezidențiale: Numărul românilor care au votat până acum în diaspora îl depășește pe cel al votanților din 2014

Potrivit datelor centralizate de la ora 15:40, numărul românilor care au votat până acum în diaspora îl depășește pe cel al votanților din 2014, în primul tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României. La ora publicării știrii sunt în diaspora deja 190.693 de votanți.

La alegerile din 2014, în primul tur au vot 161.262 de persoane. Acest număr a fost depășit sâmbătă în jurul orei 14.

Potrivit datelor centralizate de AEP, cei mai mulți votanți până acum (verde închis pe hartă – prezența cea mai mare) sunt în Moldova, Marea Britanie, Belgia și Italia.

Până acum s-au prezentat mai multe femei decât bărbați pentru a vota în diaspora:

Alegerile prezidențiale 2019

În diaspora, procesul de vot a început vineri și se va încheia duminică.

Pentru aceste alegeri, în străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare, lista acestora fiind postată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a perioadei de votare până cel mai târziu la ora 23 și 59 de minute, pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor să încerce, pe cât posibil, să nu amâne pentru duminică prezentarea la vot, în încercarea de a evita aglomerația.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt cartea de identitate/cartea de identitate provizorie/buletinul de identitate/paşaportul diplomatic/paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/paşaportul simplu electronic/paşaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare, lista acestora poate fi consultată online.

Procesul de votarea începe duminică, la ora 7.00, şi durează până la ora 21.00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi accesând pagina de internet a Registrului Electoral.

În premieră, la aceste alegeri prezidențiale, românii din diaspora au putut vota prin corespondență.

41.000 de persoane au ales această variantă.

Al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale 2019

În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota la urne, potrivit aceluiaşi orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.