ALEGERILE LOCALE 2016: Cum se votează? – GHID VIDEO

Duminică, la ora 7:00 se deschid secțiile de vot pentru alegerile locale 2016. Peste un sfert de milion de români au intrat în cursa electorală pentru un mandat de ales local. Mai exact, este vorba despre 267.239 de persoane, din care 210.097 bărbaţi şi 57.142 de femei.

Știrile Europa FM vă arată modul în care va decurge scrutinul de duminică, modul în care decurge votul, care sunt condițiile pentru a putea vota și cum poate fi solicitată urna mobilă.

Secțiile de votare se deschid la 7 dimineața și se închid la ora 21.00.

NOUTĂȚI LA ALEGERILE LOCALE 2016 Pentru prima dată la aceste alegeri, buletinul va fi scanat cu ajutorul unui soft instalat pe o tabletă. Acesta va indica dacă un alegător a votat sau nu și în altă secție. Cei care votează de mai multe ori riscă să facă de la 6 luni la 3 ani de închisoare.

Fiecare alegător primește 3 buletine de vot, deoarece vom vota primarul din localitatea de domiciliu, consilierii locali și consilierii județeni.

ALEGERILE LOCALE ÎN BUCUREȘTI Bucureștenii vor primi 4 buletine: pentru primarul de sector, consilierii locali, primarul general și consilierii generali. În cabina de vot, nu aveți voie să intrați însoțiți. În plus, e interzis să îi spuneți unei persoane cu cine să voteze.

O altă noutate a acestor alegeri: președinții consiliilor județene nu vor mai fi aleși direct, ci vor fi desemnați din rândul consilierilor județeni. În ziua votului, este interzisă vânzarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secției de votare.

Mare atenție! La acest scrutin al alegerilor locale, nu veți putea vota la orice secție, ci doar în localitatea de domiciliu, la secția la care sunteți arondați.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS