Confidenţialitate

Alegeri locale în Turcia. Partidul de opoziție câștigă teren la Istanbul şi Ankara și în alte orașe din țară. Reacția lui Recep Tayyip Erdogan | AUDIO

În Turcia, partidul aflat la guvernare pierde teren în favoarea opoziţiei în alegerile locale. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut aseară victoria istorică a opoziţiei la alegerile municipale care, în opinia lui, reprezintă un „punct de cotitură” pentru tabăra sa, la putere din 2003.

Peste 60 de milioane de turci au fost chemaţi ieri la urne.

Rezultatele oficiale vor fi anunțate astăzi de Înalta comisie electorală din Turcia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Numărarea a aproape 99% din voturi la nivel naţional confirmă că opoziţia turcă a provocat partidului Justiție și Dezvoltare (islamist-conservator) al şefului statului cel mai mare dezastru electoral din ultimele două decenii.

Principala formațiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului, a revendicat victoria la Istanbul şi Ankara, cele mai mari două oraşe din Turcia, şi a cucerit multe altele.

Primarul în exerciţiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu şi-a anunţat realegerea în fruntea celui mai mare oraş al țării, pe care l-a cucerit în 2019, fără să aştepte măcar anunțarea rezultatelor oficiale.

Cu cei aproximativ 16 milioane de locuitori ai săi, acest oraş este motorul financiar, social şi cultural al Turciei, fiind locul unde şi-a început cariera politică însuşi Erdogan, primar acolo între anii 1994 şi 1998.

Pe lângă Izmir, al treilea oraş al ţării şi bastion al partidului de guvernământ, şi Antalya, unde simpatizanții opoziţiei au început să sărbătorească victoria în stradă, principala formaţiune a opoziţiei a realizat un progres spectaculos în Anatolia.

De la sediul din Ankara al partidului său şi în faţa unei mulţimi abătute, neobişnuit de tăcute, preşedintele turc a promis că va „respecta decizia naţiunii”.

„Pentru noi, 31 martie nu este un sfârșit, ci un punct de cotitură”, a mai spus Erdogan.

Preşedintele Erdogan, în vârstă de 70 de ani, dintre care 20 de ani la putere, s-a implicat personal în campania electorală. A participat zilnic la mitinguri, beneficiind de timp de antenă nelimitat la televiziunea publică, unde adversarii săi au fost ignoraţi aproape total.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Trei nave din Cipru cu sute de tone de ajutoare umanitare urmează să ajungă luni în Fâșia Gaza