Ședința pentru alegerea noului președinte al Senatului, sub semnul întrebării

Alegerea noului președinte al Senatului, programată pentru astăzi, ar putea fi amânată după ce senatorii PSD l-au desemnat drept candidat pe Șerban Nicolae deși preferatul liderului social-democrat era Radu Oprea.

Sub pretextul necesității validării în Comitetul Executiv al PSD a candidaturii pentru poziția de al doilea om în stat, scrutinul ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a fost desemnat de grupul social-democrat din Camera Superioară a Parlamentului drept candidatul partidului pentru șefia Senatului, el surclasându-l pe Radu Oprea, fost ministru al IMM-urilor și actual lider al senatorilor social-democrați, preferatul lui Marcel Ciolacu.

PSD are prima șansă să își adjudece șefia Senatului deoarece este partidul care deține singur majoritatea absolută în această Cameră a Legislativului.

Desemnarea lui Șerban Nicolae pentru poziția de al doilea om în stat este surprinzătoare, în contextul discursului public susținut de Marcel Ciolacu de delimitare de vechea gardă a lui Liviu Dragnea și de trecere în eșalonul secund a susținătorilor ofensivei împotriva Justiției.

Șerban Nicolae este unul dintre PSD-iștii cu cel mai dur discurs anti-justiție și anti-Occident, promovat în politică de Ion Iliescu și Cătălin Voicu, fost senator social-democrat multiplu condamnat pentru corupție.

El s-a făcut remarcat și prin derapajele cu referințe naziste la adresa președintelui Iohannis, dar și prin afirmațiile că Stalin și Churchill au fost în egală măsură doi criminali sau acelea că rezistența anticomunistă din munți a slăbit capacitatea de apărare a României.

Din partea celorlalte partide reprezentate în Senat și-au mai anunțat candidatura useristul Vlad Alexandrescu și udemeristul Cseke Attila. Liberalii urmează să își desemneze candidatul înaintea ședinței de plen în care vor avea loc alegerile.

Postul de președinte al Senatului a rămas vacant după demisia din funcție a lui Teodor Meleșcanu, în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat că fusese ales în mod ilegal.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS