Confidenţialitate

Alarmă falsă cu gaz sarin pe Aeroportul Henri Coandă şi în Gara de Nord

“În această seară, la oră 17.40, pe numărul unic de urgenţă 112 a fost primită o ameninţare din partea unui individ care pretindea că a instalat recipiente cu gaz de luptă (sarin) la aeroportul Henri Coandă şi la Gara de Nord.

Conform procedurilor în vigoare, la aeroport s-a constituit comitetul de criză, care a analizat situaţia şi a decis măsuri în consecinţă, privind efectuarea unor verificări suplimentare în terminalul de pasageri”, anunţă Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

În ciuda amenințării cu gaz sarin, programul curselor aeriene, ca de altfel întreaga activitate pe aeroport, nu au fost afectate.

Alarma s-a dovedit a fi una falsă.

Ce este gazul sarin

Sarinul poate pătrunde în organism prin piele sau, cel mai frecvent, pe cale inhalatorie, fiind un lichid volatil la temperatură normală. Acțiunea toxică se manifestă prin blocarea enzimei acetilcolinesterază din sinapsele nervilor vegetativi parasimpatici și de la nivelul plăcii motorii a mușchilor scheletici.

Intoxicația cu gaz sarin se manifestă prin hipersecreție salivară, nazală, crampe musculare, transpirații, vomă, diaree extremă, pierderea conștienței, paralizia centrală și periferică a respirației și moarte.

Numele gazului sarin provine de la cei care l-au descoperit – Schrader, Ambros, Rüdiger și Van der LINde.