Adrian Negrescu, despre recomandările FMI pentru România: „FMI nu e o instituție de caritate. Scopul lor e să facă profit. Creșterea TVA e cea mai gravă decizie fiscală de la precedenta criză” | AUDIO

Creșterea TVA-ului va lovi în cei mai vulnerabili români și se va întoarce ca un bumerang împotriva statului, spune la Europa FM analistul economic Adrian Negrescu. Mulți dintre români își vor reduce consumul, iar companiile vor căuta soluții pentru a evita plata unei taxe pe valoare adăugată mai mare, a mai precizat acesta.
Adrian Negrescu: „FMI nu este o instituție de caritate”
„Creșterea TVA este cea mai gravă decizie de politică fiscală de la precedenta criză financiară. De ce? Pentru că ne va afecta în egală măsură și mai mult decât atât, va afecta oamenii săraci. Gândiți-vă că, într-o singură zi, un om care se duce la serviciu și cumpără o sticlă de apă, o pâine, mănâncă ceva prin oraș își ia bilet de transport în comun, dacă crește TVA, o să însemne 10 lei în plus. 30 de zile înseamnă 300 de lei. Dacă are o familie cu doi copii, înseamnă 1200 de lei în plus pe lună. Va trebui să găsească acești bani undeva în veniturile sale, iar dacă nu-i are, să strângă cureaua”, spune Adrian Negrescu.
Trebuie să fim rezervați în privința recomandărilor FMI, mai spune Adrian Negrescu. Acestea au scopul de a aduna rapid bani la buget, astfel încât să ajute FMI-ul să-și recupereze investiția în țara noastră în cazul unui eventual acord.
„FMI nu este o instituție de caritate. FMI îți propune niște soluții din prisma radiografiei pe care o face în economia pe care o monitorizează. La noi, din păcate, nu a văzut alte soluții decât creșterea taxelor în condițiile în care autoritățile de la București nu le-au prezentat celor de la FMI niște planuri concrete cu calcule exacte legate de reducerea chelturilor publice și mai ales de diminuarea evaziunii fiscale. Scopul FMI este să facă profit. Va împrumuta, probabil la noi, între 20 și 30 de miliarde de euro, o dobândă foarte bună din care FMI va avea de câștigat”, mai spune analistul.
Ar trebui să luăm exemplul bulgarilor, spune analistul
Ce ar trebui să facem? Să rezolvăm evaziunea fiscală, așa cum au făcut vecinii bulgari, explică Adrian Negrescu.
„Asistăm la un adevărat spectacol al incompetenței administrative, o lipsă crasă de cunoștințe legate de cum se administrează în mod sănătos o țară. Poate ar trebui să luăm exemplul Bulgariei din această perspectivă. Iată, ei și-au dus experți germani care le-au rezolvat problemele cu evaziunea, iar acum, de la 1 anuarie, vor intra în zona euro. Și din această perspectivă vor plăti credite de trei ori mai ieftine”, explică Negrescu.
Sursa foto: Shutterstock