Confidenţialitate

Adrian Năstase, la un pas de reabilitatarea juridică

Condamnat în două dosare de corupție, fostul premier Adrian Năstase a fost reabilitat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Acest lucru înseamnă că va avea din nou dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice. Decizia Instanței Supreme nu este definitivă.

Condamnat la închisoare cu executare în dosarele Trofeul Calității și Zambaccian, Adrian Năstase a depus cererea de reabilitare în octombrie, când se împlineau 4 ani de la ispășirea ultimei pedepsei.

Potrivit Codului Penal, reabilitarea unui fost condamnat presupune încetarea tuturor interdicțiilor stabilite de instanță la momentul condamnării.

Pentru Adrian Năstase, reabilitarea aprobată de Înalta Curte înseamnă redobîndirea dreptului de a alege și de a fi ales în funcții publice.

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare, după contopirea pedepselor din cele două dosare, în care a fost găsit vinovat pentru fapte de corupție.  A petrecut însă doar  un an și 3 luni după gratii.

În martie 2013, a fost eliberat condiționat pentru că avea 60 de ani, scrisese 3 cărți și participase la diverse activități în penitenciar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Florentina Mihăiță

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, achitat în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale