Confidenţialitate

Călin Popescu Tăriceanu, achitat în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale

Călin Popescu Tăriceanu, fostul președinte al Senatului, a fost achitat, marți, de Instanța Supremă în dosarul în care era trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și de complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale.

Politicianul trimis în judecată în 2020, fiind acuzat de faptul că nu a făcut demersurile necesare pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

În plus, „a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016, a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare”, transmitea Parchetul General.

„De asemenea, prin neîndeplinirea obligațiilor legale sus-menționate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate”, transmiteau procurorii la momentul începerii urmăririi penale.

Marciu fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică.

Cu toate acestea, Cristian Marciu a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative și a votat proiecte de acte normative, cu toate că se afla în stare de incompatibilitate cu funcția de senator.

Decizia instanței nu este definitivă.

Și Cristian Marciu a fost achitat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Marian Neacșu urmează să fie numit, marți, în funcția de secretar general al Guvernului | AUDIO