Confidenţialitate

Reacția lui Adrian Câciu după ce presa a dezvăluit că un consilier din instituție oferă consultanță statului în valoare de 700.000 de euro | AUDIO

Ministrul Fondurilor Europene reacționează după ce presa a dezvăluit că un consilier din instituție oferă consultanță, prin firma sa, tot statului, servicii în valoare de 700.000 de euro. Numai în ziua în care era publicată „ordonanța anti-risipă”, firma consilierului încheia contracte de 500.000 de euro. Ordonanța nu mai permite încheierea de astfel de servicii. Consilierul a demisionat iar ministrul Adrian Câciu spune acum că se lucrează la reguli mai stricte pentru funcționarii care lucrează cu fonduri europene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Șmecheria se încheie începând de azi. Este inacceptabil ca unii funcționari (…) să aibă astfel de preocupari și să dea consultanță în privat, prevalându-se de o legislație mult prea permisivă”, așa reacționează, pe Facebook, ministrul Adrian Câciu.

Adrian Câciuc se referă la dezvăluirile publicate de presă despre funcționarul din ministerul Proiectelor Europene care oferă prin firma sa consultanță tot pentru stat, mai exact, pentru mai multe primării.

Compania Funding Plan Investment SRL, care îi aparține lui Bogdan Dragoș Marinescu, consilier superior la Ministerul Proiectelor Europene, a încheiat contracte de peste 700 de mii de euro într-o singură săptămână.

Chiar ziua de 27 octombrie, când era publicată ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, a fost pentru consilierul respectiv cea mai profitabilă: a obținut contracte de aproape 500 de mii de euro, potivit site-ului Europa Liberă.

Situația de la Ministerul Proiectelor Europene a fost temă de dispute și în Parlament

Liderul USR, Cătălin Drulă, la dezbaterea moțiunii simple privind situația finanțelor țării: „E o hotărâre de Guvern care stabilește numărul secretarilor de stat la fiecare Minister. Dacă vrea domnul Ciolacu, dacă vreți dumneavoastră, puteți să renunțați acolo din pleiada aia care e lângă dumneavoastră de oameni pe care îi cărați în toată administrația. 800 de oameni ați adus în plus la MIPE. 20% la salarii la ANAF”.

Ce spune acum ministrul Adrian Câciu? „Ne vom despărți rapid de toți care nu înteleg ce înseamnă serviciul public”.

Precizează că va prezenta Guvernului o ordonanță prin care vor fi stabilite clar „restricții și constrângeri” pentru funcționarii care lucrează cu fonduri europene.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Primăriile au încheiat numeroase contracte de consultanță înainte de adoptarea „Ordonanței Anti-risipă” | AUDIO