Confidenţialitate

Primăriile au încheiat numeroase contracte de consultanță înainte de adoptarea „Ordonanței Anti-risipă” | AUDIO

Înainte ca „ordonanța anti-risipă” să fie adoptată de Guvern, primăriile s-au grăbit să facă numeroase achiziții cu bani de la stat între care numeroase contracte de consultanță. Spre exemplu, Primăria din Chitila, ILFOV, a cheltuit cea mai mare sumă pentru consultanță, 181.000 de euro. Un rezumat prezentat de Iorgu Ianuși.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna trecută a fost grea pentru sistemul de achiziții publice și pentru autoritățile locale din România – arată o analiză publicată de site-ul Europa Liberă.

Primăriile s-au grăbit să facă achiziții din bani publici până vineri seară, la ora 18:00, când a intrat în vigoare ordonanța, textul fiind publicat în Monitorul Oficial.

Așadar, a fost înghesuială mare în sistemul de achiziții publice (SEAP), prin care instituțiile bugetare cumpără servicii și bunuri. Graba se explică prin faptul că ordonanța nu mai permite instituțiilor bugetare să facă achiziții precum mobilier de birouri, reparații curente, consultanță și studii. Necheltuiți, banii se întorceau la bugetul de stat.

Datele anchetei arată că dacă anul trecut în perioada 23-30 octombrie se încheiau în sistem peste 10.000 de contracte cu o valoare de 77 de milioane de euro, anul acesta, în același interval, se făceau 20.000 de achiziții, cu o valoare de 173 de milioane de euro.

15 instituții au încheiat, într-o singură săptămână, contracte de consultanță mai mari de 100.000 de euro

Cea mai mare sumă, 181 de mii de euro (899.000 de lei), a fost cheltuită de orașul Chitila/jud. Ilfov, care a cumpărat 14 de astfel de servicii. Între acestea: consultanță pentru PNRR dar și consultanță pentru achiziția unei automăturătoare (un autovehicul pentru măturatul străzilor).

„Să nu ne trezim că achiziționăm ceva inutil. De exemplu, o automăturătoare pentru autostradă care nu merge în oraș”, a explicat primarul de la Chitila, Emilian Oprea, nevoia de consultanță.
Cele 14 contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, PFA. Situația s-a repetat în mai multe primării.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Topul județelor din România cu cele mai mari salarii | AUDIO