Confidenţialitate

Actul sexual cu un minor sub 16 ani, considerat viol și se pedepsește cu închisoarea. Care este excepția prevăzută de noua lege promulgată de Klaus Iohannis | AUDIO

Orice act sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol și se pedepsește cu închisoarea. Excepție fac situațiile în care diferența de vârstă între făptaș și victimă nu depășește 5 ani. Așa prevede o lege promulgată de președintele Klaus Iohannis și care va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea de modificare a Codului Penal promulgată de președintele României crește vârsta pentru consimțământul sexual de la 14 la 16 ani. În plus, stabilește că orice act sexual comis cu un minor care n-a împlinit 16 ani e considerat viol și se pedepsește cu 7 până la 12 ani de închisoare.

Pedeapsa crește până la 15 ani, dacă fapta a fost comisă prin constrângere, dacă a dus la rănirea sau periclitarea vieții victimei, dacă victima e însărcinată sau rămâne însărcinată, dacă i s-au administrat fără voie alcool sau substanțe ce îi afectează discernământul sau dacă fapta a fost comisă sub amenințare armelor.

De asemenea, maximul special al pedepsei crește cu 3 ani, dacă faptele sunt comise de un membru de familie sau de cel în ocrotirea căruia se află copilul sau dacă fapta a fost comisă pentru producerea de materiale pornografice. Iar dacă în urma agresiunii sexuale rezută moartea victimei, pedeapsa este de 9 până la 18 ani de închisoare.

Nu se consideră viol dacă diferența de vârstă între făptuitor și victimă este mai mică de 5 ani.

Legea sancționează cu închisoare de la 3 la 10 ani și actele sexuale comise de un minor cu un alt minor prin constrângere sau imposibilitatea de a se apăra ori a-și exprima voința.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Sănătății, despre căminele de vârstnici din Ilfov: E greu de crezut că nu există anumite înțelegeri care fac posibilă existența acestor grupuri | AUDIO