Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, despre căminele de vârstnici din Ilfov: E greu de crezut că nu există anumite înțelegeri care fac posibilă existența acestor grupuri | AUDIO

Mână în mână cu infractorii: Direcția de Sănătate Publică ILFOV a falsificat rezultatele raportului întocmit după controalele făcute în căminele din Voluntari și Ilfov în care bătrânii erau maltratați. O spune ministrul Sănătății, care consideră că toate abuzurile din dosarul „Lagărele ilfovene” au fost posibile cu sprijinul unor angajați ai statului.

Șeful Direcției de Sănătate Publică ILFOV a fost convocat la o discuție cu ministrul Alexandru Rafila. Cum spuneam, în urma verificărilor în căminele din Voluntari și Ilfov, DSP Ilfov nu a găsit nicio problemă.

Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila: „DSP Ilfov nu a reacționat în niciun fel și ne-am trezit acum că lucrurile care erau în mod evident profund viciate în rapoartele de control apar ca fiind foarte bune. Nu cred că ele corespundeau realității”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Condițiile igienico-sanitare sunt oarecum legate și de modul de acordare a îngrijirii acestor persoane pentru că nu poți să ai niște condiții dramatice cum sunt cele care au fost prezentate și în urma controlului să rezulte că totul este perfect.

Autoritatea de Sănătate Publică a județului Ilfov nu a reacționat în niciun fel și ne-am trezit acum că lucrurile care erau în mod evident profund viciate în rapoartele de control – și apar și la alte autorități care au mai fost pe acolo – apar ca fiind foarte bune. Nu cred că ele corespundeau realității”, a spus ministrul Sănătății – Alexandru Rafila – pentru B1TV.

O celulă de criză a fost creată la Ministerul Sănătății pentru a gestiona situația pacienților preluați din cele 3 cămine.

Alexandru Rafila: Aceste abuzuri nu ar fi fost posibile fără sprijin politic

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„E greu de crezut că nu există anumite înțelegeri care fac posibilă existența acestor grupuri. De asta avem DIICOT, tocmai ca să scoată la iveală toate încrengăturile care se produc atunci când astfel de înțelegeri au loc și atunci când drept rezultat al acestor înțelegeri se afectează grav integritatea fizică și psihică a unor oameni, mai ales a unor oameni care nu pot să se apere”, a adăugat Alexandru Rafila – ministrul Sănătății.

100 de bătrâni au fost preluați pe 4 iulie, în ziua descinderilor făcute de echipe comune de anchetatori și medici. Mulți au fost duși în spitale. 9 sunt acum internați la Spitalul „Obregia” și primesc tratamenul necesar.

Ministerul Sănătății are în pregătire un proiect care ar trece căminele pentru bătrâni și centrele pentru persoane cu boli psihice în subordinea spitalelor de psihiatrie

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu poți să ignori această urmărire permanentă în care nu trebuie să fie neapărat angajat un medic acolo, dar poate să meargă în fiecare zi să examineze acești pacienți și să le corecteze medicația dacă este nevoie”, a mai spus Alexandru Rafila – ministrul Sănătății.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Prima demitere în cazul azilelelor din Ilfov, unde vârstnicii erau ținuți în condiții inumane și abuzați