Confidenţialitate

Actualul și fostul primar al Timișoarei, acuzați de abuz în serviciu. Ei ar fi vândut ilegal aproape 1.000 de clădiri

Este oficial: primarul Timișoarei, Nicolae Robu și fostul edil, Gheorghe Ciuhandu au fost puși sub învinuire pentru abuz în serviciu.

Alături de mai mulți funcționari din primărie, ar fi vândut ilegal și la prețuri modice, aproape 1000 de imobile naționalizate, majoritatea aflate în centrul istoric al orașului.

Potrivit DNA, statul ar fi fost prejudiciat cu 40 de milioane de euro.

Potrivit comunicatului Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au vândut ilegal 967 de clădiri, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Concret, în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul Primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente care erau chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

“Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.

Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara” se menționează în comunicatul DNA.

ROBU: “Sunt total nevionovat”

La ieșirea de la audierile din această dimineață, primarul orașului Timișoara, a declarat că este cercetat în calitate de suspect. “Toată lumea are calitatea asta. Suspect pentru că am semnat aceste contracte de vânzare-cumpărare, care au fost întocmite, dar nu de mine, au fost întocmite cu încălcarea legii”, a spus Robu, care a precizat că se consideră nevinovat.

“Aparatul de specialitate al primăriei a vândut, se pare, nu ştiu în ce circumstanţe, o să văd, două astfel de apartamente şi în timpul mandatului meu. Şi eu pentru asta am fost chemat. E vorba despre un apartament cu o cameră, de 24 de metri pătraţi şi un apartament cu două camere de 51 de metri pătraţi, pentru nişte familii modeste, într-o clădire modestă şi ea. Drept urmare nu se poate vorbi despre corupţie, despre persoane suspuse şi aşa mai departe. Culmea, eu am cerut aparatului primăriei şi am dovezi în acest sens, prin notă internă, să-mi spună dacă aceste tranzacţii au fost făcute cu respectarea legii. Şi am primit răspuns că da, s-a respectat legea. Prin urmare, mă consider total nevinovat, n-am de unde să ştiu eu dacă la nivel de detaliu, în diverse situaţii, legea este respectată sau nu. De aceea există un aparat de specialitate al primarului, să facă toate verificările. Dar repet: un aviz de legalitate a existat pe cele două contracte de vânzare-cumpărare pe care le-am semnat eu, dar în plus, când ulterior eu am cerut să se analizeze dacă este legal, răspuns pe care l-am primit a fost că da, este legal”, a spus Nicolae Robu.

El a adăugat că în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu s-ar fi vândut cele mai multe case naţionalizate.

CIUHANDU: “Infracţiunea de abuz în serviciu ar trebui reanalizată”

La rândul său, fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, a spus că dosarul ar viza, de fapt, repartizarea a 60 de locuinţe sociale unor persoane.

Întrebat ce a obţinut din această afacere, Gheorghe Ciuhandu a răspuns: “N-am obţinut nimic“.

El a adăugat că beneficiarii erau oameni obişnuiţi.

“Nu ştiu, cetăţeni obişnuiţi. Domne’, cei care au încheiat contractele au apreciat că da şi eu mi-am însuşit punctul lor de vedere, pentru că aveau toate vizele juridice şi viza de specialitate”, a spus Gheorghe Ciuhandu.

El a fost de părere că infracţiunea de abuz în serviciu ar trebui reanalizată.

“Oricum trebuie reanalizat, pentru că ceea ce se întâmplă nu este în folosul nostru, nici al administraţiei, nici al oamenilor şi cred că ar trebui analizat la modul foarte serios, sub forma unei legi foarte clare, pentru că acum sunt improvizaţii. Cu tot respectul şi regretul trebuie să constat că unii sunt cu ordonanţele 13, 14 cu un punct de vedere, alţii sunt cu alt punct de vedere. Asta derivă din faptul că legislaţia, cred eu, nu este coordonată şi nu este consecventă şi atunci trebuie un punct de vedere însuşit în Parlament şi votat sub forma unei legi”, a spus Gheorghe Ciuhandu.