Confidenţialitate

Legea care dezincriminează evaziunea fiscală mai mică de 1 milion de euro dacă prejudiciul e plătit, promulgată de Klaus Iohannis | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dezincriminează evaziunea fiscală mai mică de 1 milion de euro dacă prejudiciul e plătit. Cu alte cuvinte, cei care comit astfel de fapte, dar sunt prinși scapă de pedeapsă dacă achită taxele către stat în termen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inițiat de partidele de la putere, PSD și PNL, proiectul a fost aprobat în regim de urgență în Parlament, în preajma Crăciunului și a fost contestat de opoziție la Curtea Constituțională, însă sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei a fost respinsă.

Președintele Klaus Iohannis nu a trimis proiectul la reexaminare în Parlament, ci a decis să promulge această lege. Practic, toți cei care comit fapte de evaziune fiscală cu un prejudiciu de sub 1 milion de lei scapă de pedepse dacă achită acest prejudiciu în termen de 30 de zile de la controlul ANAF.

Dacă nu respectă acest termen mai au șansă de a scăpa de sancțiuni dacă în timpul urmăririi penale achită prejudiciul plus 25 la sută din acesta.

Legea mai prevede că indiferent de valoarea prejudiciului, dacă acesta e plătit până la primul termen de judecată, pedepsele prevăzute de lege scad la jumătate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Digitalizării, despre cardul de sănătate electronic: Am vorbit de la început ca în aplicația unică a statului să existe o interconectare cu CNAS și cu cardul de sănătate | AUDIO