Actorul Marius Rizea la ”Sus cortina!” despre spectacolul ”Recviem”

 

Actorul Marius Rizea, care interpretează unul dintre rolurile principale în ”Recviem”, ne vorbeșteluni, 22 februarie, la ora 16.50, în rubrica ”Sus cortina!”, la Europa FM, despre primele reprezentații la Teatrul Național. ”Recviem” este o piesă scrisă de Matei Vișniec și pusă în scenă de Alexandru Dabija (foto: TNB, Marius Rizea & Gavril Pătru în RECVIEM, Sala Studio).

***

”Când am fost solicitat pentru acest rol, Sandu Dabija mi-a spus: ești mănușă pentru ce vreau eu să fac. Avea nevoie de tipul meu de energie. Îmi place să mă las condus de Sandu Dabija. E un text pe care am încercat să-l descifrez, mai întâi. Este un text care vorbește dincolo de cuvinte. Din acest motiv este și mare Vișniec… Este vorba despre morții care s-au dus pe lumea celalată în diverse situații. Am încercat să ne imaginăm  – mai mult de atât nu putem face, niciunul dintre noi n-a fost pe front până acum – cum am fi în situațiile descrise de Vișniec. Dacă pare o comedioară, cu momente de umor negru, la final publicul rămâne cu zâmbetul încremenit ”, spune actorul Marius Rizea, la ”Sus cortina!”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O trupă care se prefătește de definlare. De obicei defilează învingătorii, iată că acum Vișniec adună toți învinșii”.  Marius Rizea la Sus Cortina:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Recviem este …un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul, şi cu grotescul şi chiar cu prostia. Îi mulţumesc lui Alexandru Dabija că s-a apropiat de aceste cuvinte şi că s-a lăsat incitat şi inspirat de ele. Aşteptam demult această întâlnire cu Alexandru Dabija – un artist al energiilor subtile pentru care aş scrie zi şi noapte şi, de altfel, textul Recviem-ului s-a nuanţat şi s-a completat după începerea repetiţiilor.” Matei Vişniec

Matei Vișniec își invită cititorii și spectatorii la noul spectacol de la Teatrul Național București:

”În parcursul meu de dramaturg eşalonat pe mai mult de patru decenii întâlnirea cu Teatrul Naţional din Bucureşti este esenţială. Îmi amintesc de adolescenţa mea, când intram în acest teatru ca într-un templu, fascinat de actorii săi şi de ceea ce se întâmpla pe scenele sale. M-am hrănit mult, în tinereţe, din spectacolele Naţionalului bucureştean, iar ideea că acum mi-aş putea auzi propriile cuvinte pe una dintre noile sale scene mă umple de nostalgie şi de emoţie, este ca şi cum aş lua viaţa de la început.” Matei Vişniec

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recviem 3 Recviem 1 main_7M2A5400 main_7M2A5367

 

RECVIEM

de Matei Vișniec

Regia: Alexandru Dabija

Asistent regie: Andrei Runcanu

Scenografie: Irina Moscu

Asistent Scenografie: Iulia Gherghescu

Cântece: Ada Milea

Coregrafie: Florin Fieroiu

Regia tehnică: Marcel Bălănescu

Data premierei: 22.01.2016

Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu

main_7M2A5205 main_7M2A5252 main_7M2A5924 Recviem 2 Recviem 4 main_7M2A6093

Programul următoarelor reprezentații:

23 Feb 2016 (Sala Studio) 20:00

24 Feb 2016 (Sala Studio) 20:00

03 Mar 2016 (Sala Studio) 20:00

11 Mar 2016 (Sala Studio) 20:00

13 Mar 2016 (Sala Studio) 20:00

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS