Soprana Montserrat Caballe a murit la vârsta de 84 de ani

Soprana spaniolă Montserrat Caballe, în vârstă de 84 de ani, a murit sâmbătă dimineață, scrie El Pais. Artista era internată la spitalul Sant Pau din Barcelona din septembrie pentru o durere legată de o afecţiune de care suferă de mult timp. Și BBC Online relatează despre decesul cântăreței de operă.

Potrivit unor surse ale familiei sale citate de ziar, Caballé suferea de o afecţiune la vezica biliară.

Născută pe 12 aprilie 1933 într-o familie săracă din Barcelona, Montserrat Caballe a devenit în anii 1970 o soprană de renume mondial. Artista spaniolă a sărbătorit 50 de ani de activitate pe scena Operei din Barcelona, unde a cântat pentru prima dată în 1961 în „Arabella” de Richard Strauss.

Montserrat Caballe este renumită pentru tehnica ei impecabilă „bel canto”. Ea a debutat în 1965, în rolul lui Mimi din opera „Boema”, de Puccini, pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveţia. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, a înlocuit-o pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un concert la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera „Lucrezia Borgia”, de Gaetano Donizetti.

Este cunoscută și in lumea muzicii pop rock prin duetul cu Freddie Mercury, Barcelona

În 1994 a concertat la Vatican, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea.

În calitate de ambasadoare UNESCO, Montserrat Caballe desfăşoară o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundaţiilor destinate ajutorării copiilor din ţările subdezvoltate. Soprana spaniolă a vizitat şi România, unde a susţinut un concert extraordinar în Bucureşti, în 2009.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS