Confidenţialitate

A început recensământul populaţiei şi locuinţelor. Cetăţenii vor putea să completeze singuri formularele | AUDIO

Luni a început prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor. Până pe 13 martie, vor fi preluate date din surse administrative şi, cu acestea, va fi creată baza de date a recensământului.

Ca noutate, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate, anunță Institutul Naţional de Statistică.

 Cea de-a doua etapă a recensământului se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai. În premieră în statistica din România, cetăţenii vor avea posibilitatea să completeze singuri formularele pentru recensământ, de pe orice smartphone, tabletă, laptop sau calculator.

Chestionarul va fi  disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

În cea de-a treia etapă, care se va desfășura între 16 mai și 17 iulie, colectarea datelor se va face de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă.

Datele vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Informaţiile vor fi prelucrate respectând legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va asigura buna funcţionare a întregului proces de recenzare.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se realizează începând de anul trecut în toate statele membre UE. La noi, din cauza pandemiei, recensământul a fost amânat cu un an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Adriana Sârbu

Citește și: Sprijinul pentru facturile la energie din februarie și martie se aplică de marți, 1 februarie. Nu toți clienții vor beneficia de compensare | AUDIO