Confidenţialitate

Sprijinul pentru facturile la energie din februarie și martie se aplică de marți, 1 februarie. Nu toți clienții vor beneficia de compensare | AUDIO

De marți, 1 februarie 2022, se aplică noua schemă de sprijin pentru facturile la energie, pentru consumul din februarie și martie. Specialiștii spun că problema cea mare este cu facturile la gaze: vor beneficia de compensare numai 45% din clienți, din cauza limitei de consum.

În cazul facturii la gazele naturale, pentru a beneficia de compensare – care poate ajunge și până la 40% din factură – în funcție de ce preț aveți de la furnizor – nu ar trebui să consumați, în februarie și martie, mai multe de 350 de metri cubi în fiecare lună.

Totodată, prețul gazelor naturale a fost plafonat la 0,31 lei pe KWh. Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că numai 45% din clienți vor beneficia de compensare.

„Dacă pe energie electrică, prețul la care s-a plafonat a fost prețul lunii septembrie, la gaz natural, prețul la care s-a plafonat a fost de 2,2 ori prețul lunii septembrie. Adică pur și simplu, în fapt, legea a tras prețul gazelor naturale în sus pentru consumatorii casnici. Plafonul care a fost stabilit la gaze naturale nu este nici măcar egal cu media consumului la nivel de an pentru un consumator de gaze naturale”, a explicat Dumitru Chisăliță.

La energia electrică, prețul a fost plafonat la 0,80 de lei Kwh. Dacă aveți un consum de cel mult 500 de kw/h în februarie, la fel și în martie, primiți și o compensare de 0,29 lei pe Kwh.

Mare atenție la citirea consumului în fiecare lună pentru a beneficia de aceste reduceri. Autoritatea pentru Protecția Consumatorului îndeamnă furnizorii să simplifice facturile, astfel încât să fie cât mai ușor de înțeles.

Tot de marți, se aplică prețurile plafonate la și pentru firme – 1 leu pe kw/h la energia electrică și 0,37 lei pe Kwh la gazele naturale.

Sursa foto: Colaj foto Pixabay

Citește și: Noua schemă de sprijin pentru facturile la energie, în vigoare de marți

Autor: Mihai Bucureșteanu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.