Confidenţialitate

A început campania națională de împădurire cu fonduri europene prin PNRR. Câți bani vor primi cei care plantează păduri

Vineri s-a lansat campania națională de împădurire cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Guvernul oferă bani prin schema de ajutor de stat pentru cei care plantează păduri de stejar și salcăm.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos:

„Sumele pe care le vom acorda variază în funcție de zona de șes, deal și de munte, de asemenea a sumele variază în funcție de speciile care vor fi plantate. Pentru cele mai valoroase păduri, cele de stejar, subvenția se ridică la 19.000 de euro pentru perioada de plantare, respectiv de întreținere. În cazul pădurilor din zona de câmpie acceptăm inclusiv plantarea salcâmului, pentru a lupta împotriva fenomenului deșertificării, noi, în România, avem nevoie de această specie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modul în care se vor realiza aceste împăduriri va fi supravegheat la nivel local de gărzile forestiere. Va exista și o platfmormă informatică unde se vor nota aceste zone, mai spune ministrul Mediului:

„Programul oferă un sprijin financiar pentru plantare și beneficiarii acestui sprijin pot fi atât persoanele fizice, persoanele juridice private, comunitățile locale prin primării, chiar și consilii județene în cazul în care dețin terenuri în vederea plantării acestor păduri. Pot beneficia de subvenția de împădurire și asociațiile de proprietari.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Valoarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” este de aproape 500 de milioane de euro:

„În Convenția Carpatică am discutat zile acesteia în Polonia despre importanța acestui lanț muntos. Este mândria noastră, este tezaurul pe care trebuie să gestionăm cum trebuie, dar dincolo de Munții Carpați avem nevoie de păduri și în zonele unde din păcate, în decursul istoriei, pădurile au fost practic eliminate. Mai ales în aceste județe suprafața împădurită trebuie să crească și va crește datorită acestui program.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Sindicaliștii din penitenciare, nemulțumiți de protocolul care-i obligă să viziteze închisorile pentru a se familiariza cu locul dacă devin corupți | AUDIO