Confidenţialitate

Sindicaliștii din penitenciare, nemulțumiți de protocolul care-i obligă să viziteze închisorile pentru a se familiariza cu locul dacă devin corupți | AUDIO

Sindicaliștii din penitenciare protestează față de un protocol între mai multe instituții care îi obligă să viziteze penitenciarele pentru a se familiariza cu pușcăria, în eventualitatea în care ar deveni corupți. Inițiativa menită să reducă și să prevină corupția este considerată umilitoare de către sindicaliști care cer anularea protocolului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu alte cuvinte, polițiștii de frontieră ar trebui să viziteze penitenciarele pentru a vedea în ce condiții vor fi nevoiți să stea dacă vor comite fapte de corupție și vor fi condamnați.

Măsura este prevăzută – potrivit Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor – într-un protocol semnat de Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Direcția Generală Anticorupție.

Sindicaliștii ironizează decizia într-un comunicat de presă în care scriu că „polițiștii de frontieră ar trebui să facă pelerinaj prin pușcării pentru a pupa Moaștele Sfintei Corupții”.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației: „Această măsură umilitoare luată de Direcția Generală Anticorupție este de a umili polițiștii de frontieră”

„Din experiență vă povestesc, deținuții – când prin fața celulelor trec oameni din instituțiile statului, judecători, procurori, polițiști – îi înjură, îi scuipă. Pur și simplu râd de ei. Această măsură umilitoare luată de Direcția Generală Anticorupție este de a umili polițiștii de frontieră ducându-i în fața deținuților și punându-i să-i facă pe acolo paradă”, a explicat Cosmin Dorobanțu, președintele Federației.

Cum ar trebui să se desfășoare vizita în penitenciare

Conform protocolului, câte 8 polițiști de frontieră vor trebui să meargă săptămânal în zona camerelor de detenție din penitenciare pentru a vedea în ce condiții își execută pedeapsa deținuții. Scopul ar fi acela de a conștientiza consecințele faptelor de corupție.

Deja un grup de polițiști a vizitat Penitenciarul din Botoșani. Sindicaliștii spun că ar trebui găsite alte soluții – mai puțin umilitoare – de a preveni corupția.

În 2020, la nivelul Ministerului de Interne au fost raportate 58 de incidente – numite în rapoartele oficiale – incidente de integritate. Dintre acestea, 46 au fost în Poliția Română, 2 în Poliția de Frontieră – iar restul, în alte structuri.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Consemnări la domiciliu în dosarul şefului Biroului Vamal Iaşi