Confidenţialitate

8 ONG-uri solicită demisia ministrului Predoiu și reclamă încercarea Guvernului de a mușamaliza cazul după ce ministrul Justiției s-a întâlnit cu o judecătoare din dosarul Hosu | AUDIO

Un grup de opt ONG-uri îi solicită ministrului Justiției să plece din funcție, după declarațiile pe care le-a făcut cu privire la achitarea definitivă a lui Dan Hosu – soțul fostei șefe DIICOT Georgiania Hosu – deși procesul acestuia este în desfășurare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizațiile din grupul „ONG-uri pentru cetățean” susțin că declarațiile făcute de ministrul Predoiu, despre sentința unui dosar care încă se judecă, indică un posibil amestec al politicului în justiție.

Cătălin Predoiu a spus, în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru Europa FM că sentința în dosarul lui Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Georgiania Hosu, este de achitare, în contextul în care următorul termen în dosar are loc pe 7 februarie.

Ministrul Justiției a spus, ulterior, că a fost vorba despre o eroare și că aflase informația „din surse neoficiale”.

Ovidiu Voicu: Faptul că ministrul Predoiu nu-și dă demisia arată că partidul din care provine are probleme uriașe de integritate

Acțiunile ministrului Cătălin Predoiu sunt lipsite de etică, spune la Europa FM Ovidiu Voicu de la Centrul Pentru Inovare Publică – una dintre asociațiile semnatare.

„Este inacceptabil să auzim că ministrul Justiției, pe surse neoficiale, discută cu cineva despre posibilul verdict într-un astfel de caz. Faptul că ministrul Predoiu nu-și dă demisia nu face decât să arate și mai mult că partidul din care provine este un partid cu probleme uriașe de integritate”, a spus la Europa FM Ovidiu Voicu de la Centrul Pentru Inovare Publică.

G4Media: Ministrul Justiției s-a întâlnit cu una dintre judecătoarele din dosarul lui Dan Hosu

Între timp, jurnaliștii site-ului G4Media au dezvăluit că ministrul Cătălin Predoiu a avut o întâlnire cu una dintre judecătoarele din dosarul lui Dan Hosu, sub pretextul că magistratul se află pe lista de propuneri pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, rezultatul selecției respective fusese comunicat încă din octombrie.

Ovidiu Voicu: Există o suspiciune rezonabilă că ministrul a obținut informații despre un caz în curs și că Guvernul încearcă să mușamalizeze acest lucru

Guvernul a explicat apoi, că în octombrie s-ar fi amântat decizia, iar comunicatul de atunci ar fi fost doar o eroare.

„Succesiunea de fapte ale ministrului Predoiu ne arată că există o suspiciune rezonabilă pe de-o parte că ministrul a obținut informații despre un caz în curs și, pe de altă parte, Guvernul la solicitarea ministrului încearcă să mușamalizeze acest lucru”, a mai explicat la Europa FM Ovidiu Voicu.

Nu doar cele opt organizații cer demisia ministrului Predoiu, ci și o asociație de procurori.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cătălin Predoiu, despre dosarul Kovesi: Hotărârea ICCJ trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putință, dar nu cu prețul sacrificării calității actului de justiție | VIDEO