Confidenţialitate

Rishi Sunak va fi noul premier al Marii Britanii | LIVE UPDATE

Rishi Sunak va fi noul premier al Marii Britanii după ce a câștigat cursa pentru Partidul Conservator. Fostul ministru de Finanțe devine astfel prim-ministru al britanicilor după ce singurul rival a renunțat la titlu. Rishi Sunak este primul hindus și prima persoană de culoare în poziția de prim-ministru al Marii Britanii. Acesta este așteptat să susțină o declarație în cursul zilei de luni.

UPDATE 18:03. Rishi Sunak nu va prelua astăzi funcția de premier, conform oficialilor de pe Downing Street

La briefingul de după-amiază, Downing Street a declarat că transferul de putere de la Liz Truss la Rishi Sunak nu va avea loc astăzi. Este de așteptat să se întâmple mâine, deși purtătorul de cuvânt al premierului nu a vrut să confirme acest lucru, scrie The Guardian.

UPDATE 17:42. Rishi Sunak a ajuns la sediul Partidului Conservator, unde a fost primit cu aplauze și îmbrățișări

Rishi Sunak, actualul lider al Partidului Conservator și viitorul premier al Marii Britanii a fost primit cu urale și aplauze în momentul în care a ajuns la sediul Partidului Conservator. Acesta a fost îmbrățișat de membrii partidului în timp ce intra în clădire.

UPDATE 17:00 Liz Truss, despre Rishi Sunak, noul lider al Partidului Conservator și viitorul premier al Marii Britanii

„Felicitări, Rishi Sunak pentru că au fost numit lider a Partidului Conservator și ca viitor prim-ministru al Marii Britanii. Ai sprijinul meu”, a scris Liz Truss pe Twitter.

UPDATE 16:33. Nicola Sturgeon: „Îi urez succes și, în ciuda diferențelor noastre politice, voi face tot posibilul pentru a crea o relație de lucru constructivă”

„Îi urez succes și, în ciuda diferențelor noastre politice, voi face tot posibilul pentru a crea o relație de lucru constructivă, în interesul celor pe care îi servim. Faptul că devine primul premier britanic de origine asiatică este un moment cu adevărat semnificativ. Cu siguranță face să fie special.

În ceea ce privește politica, aș sugera o decizie imediată pe care trebuie s-o ia și o decizie pe care nu trebuie: ar trebuie să convoace alegeri generale anticipate și nu ar trebui să declanșeze o nouă rundă de austeritate. Serviciile noastre publice nu vor rezista la asta.

Pentru Scoția, bineînțeles, devine un alt premier pe care nu l-am votat și nu l-am vota dacă ni s-ar da ocazia. Pentru a scăpa de daunele provocate de guvernele Westminster fără mandat aici și pentru a ne lua viitorul în propriile mâini, Scoția are nevoie de independență”, a scris Nicola Sturgeon pe Twitter.

Știre inițială

Rishi Sunak are 42 de ani și este cea mai tânără persoană care a preluat această funcție în ultimii peste 200 de ani. Sunak a fost ales prima dată în 2015 ca deputat. Rishi Sunak a susținut BREXIT-ul în timpul referendumului din 2016.

Ulterior, a devenit ministru junior în Guvernul Theresa May, iar Boris Johnson i-a oferit primul rol important în Guvern – secretar-șef al Trezoreriei în 2019 și cancelar în 2020. Rishi Sunak a devenit popular în primele săptămâni ale pandemiei de coronavirus, atunci când a propus un plan amplu de sprijin pentru persoanele care nu puteau lucra în perioada lockdown-ului.

Scandalul Partygate, care l-a doborât pe Boris Johnson, i-a pătat reputația și lui Rishi Sunak.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marea Britanie: Rishi Sunak, fost ministru al Finanțelor, favorit în cursa pentru desemnarea noului premier. Boris Johnson s-a retras din competiție