Confidenţialitate

5 materiale de care ai nevoie pentru renovarea bucătăriei (P)

Dacă ți-ai dorit întotdeauna să te bucuri de un spațiu ideal în care să îți desfășori activitatea de pregătire a hranei, în sensul de a utiliza o bucătărie modernă și spațioasă, atunci ar trebui să știi că niciodată nu este târziu pentru a face acest lucru. Cu o simplă renovare, bucătăria ta se poate transforma într-o zonă perfectă pentru gătit și socializare, iar pentru a face acest lucru iată care sunt materialele de care vei avea nevoie.

Plăci ceramice de acoperire

O baie estetică și ușor de curățat se bazează în cea mai mare parte pe finisajele de la nivelul pereților și pardoselii. Pentru suprafețele de perete poți folosi faianța, material ceramic lucios, care va permite curățarea facilă și care te va ajuta să obții un aspect deosebit în întregul ansamblu structural.

Există o multitudine de tipuri de faianță și o coloristică foarte amplă din care poți alege. Este important să alegi faianța în funcție de stilul bucătăriei, dar și în funcție de celelalte elemente din interiorul acesteia (mobilier, decorațiuni etc.).

În același timp, placajele ceramice te pot ajuta și în ceea ce privește acoperirea pardoselilor, prin folosirea plăcilor de gresie. Gresia este un material foarte eficient care poate fi curățat ușor și care poate suporta un nivel destul de mare de trafic.

Gresia poate fi la rândul ei de mai multe tipuri, așa că tot ce trebuie să faci este să urmărești oferta magazinelor pentru a alege modelul cel mai potrivit pentru tine.

Există modele de gresie care imită foarte bine parchetul, iar acest lucru este deosebit de util deoarece există condiționări de utilizare a acestuia în spații umede, așa cum sunt bucătăriile.

Vopsea lavabilă pentru zona superioară a pereților

Vopseaua lavabilă este importantă deoarece nu vei putea placa pereții cu faianță decât pe circa 70% din suprafață. Va fi necesară, așadar, o vopsea cu o acoperire bună și de preferat anti-mucegai. Aceasta va proteja mai ales zonele predispuse la apariția mucegaiului ca urmare a saturației vaporilor de apă din atmosferă. Se recomandă de asemenea și instalarea unei hote, pentru că aceasta va putea reduce efectul umidității asupra camerei.

Șapă pentru pardoseală

Indiferent de sistemul de finisare al pardoselii, vei avea nevoie de suprafețe plane, perfecte pentru un aspect uimitor. O șapă poate ajuta foarte mult la restabilirea planeității, iar acest lucru se va vedea la finalul renovării, mai ales dacă optezi pentru materiale lichide de acoperire, așa cum este rășina epoxidică.

Materialele lichide au tendința de a urma gravitațional suprafețele, iar în situația apariției unor goluri sau denivelări acestea devin și mai proeminente atunci când suportul nu este reparat.

Glet pentru diferite reparații

Gletul este util pentru majoritatea contextelor de amenajare, fiind un material practic cu rezistențe bune în timp. Fiind un material durabil, gletul este folosit pentru mici îmbunătățiri sau pentru reparații la diferite elemente structurale.

Gletul poate fi folosit pentru acoperirea golurilor verticale, pentru umplerea unor fisuri sau pentru definirea corectă a unor zone, cum ar fi colțurile zidurilor.

Vată minerală sau polistiren pentru izolare

Izolarea termică a unei bucătării este imperios necesară pentru un plus de confort, dar și pentru o protecție eficientă la transfer termic și umiditate. Vata minerală și polistirenul reprezintă cele mai eficiente materiale de izolare, iar din acest motiv ar  trebui să faci un calcul pentru a alege soluția optimă de izolare pentru bucătăria ta.

Renovarea bucătăriei nu presupune doar ideea a beneficia de un aspect îmbunătățit al acesteia. Mai mult decât atât, renovarea înseamnă îmbunătățirea funcționalității unei bucătării și un grad de protecție sporit, care să îți ofere posibilitatea de a te bucura de un spațiu perfect pentru nevoile tale.

Foto: Becca Tapert/ Unsplash