Confidenţialitate

5 cauze comune ale bronşitei obstructive cronice

Plămânii sunt alcătuiți din foarte multe spații de mici dimensiuni, precum niște săculeți, numite alveole. Acestea se umflă ca niște baloane de fiecare dată când respirăm. Oxigenul trece prin pereții subțiri ai acestor alveole direct în sânge, iar în schimb dioxidul de carbon trece în aerul care urmează să fie expirat.

În cazul bronho-pneumoniei obstructive cronice, numită scurt BPOC, plămânii nu funcționează corect. Agresiunile din mediul înconjurător la care sunt supuse căile respiratorii conduc la deteriorarea plămânilor ireversibil. Când acest lucru se întâmplă, pereții alveolelor se rup, spațiile pulmonare se inflamează și se umplu cu mucus și oxigenul nu mai poate fi transportat cu ușurință între aerul inspirat și sânge.

Care sunt cinci cauze frecvente ale BPOC-ului?

În primul rând, fumatul este cel mai comun obicei care conduce la apariția acestei boli pulmonare, urmată de consecințe serioase și uneori la fel de gravă precum cancerul pulmonar. Fumatul pasiv se numără printre factorii de risc ai BPOC-ului, în special pentru cei care trăiesc în preajma fumătorilor. Nu trebuie să ignorăm nici poluarea atmosferică și a aerului din interiorul încăperilor pentru cei care lucrează în mediu toxic. Din păcate, defectele genetice nu pot fi controlate așa cum putem controla alți factori de risc. 3 din 100 pacienți cu BPOC prezintă o modificare a ADNului care conduce la deficiența unei enzime necesară pentru protejarea plămânilor.

De asemenea, deși rar, astmul netratat poate conduce la apariția BPOCului.

Persoanele care deja suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică nu trebuie să fumeze și trebuie să evite răceala și gripa, deoarece și cele mai ușoare forme pot agrava starea de sănătate.