Confidenţialitate

5 ani de la Colectiv: Ediție Specială Europa FM

Au trecut 5 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv.

Europa FM realizează o zi specială de interviuri, analize și reportaje despre cea mai mare tragedie din istoria noastră recentă.

Supraviețuitori, părinți, rude ale celor care au murit, dar și observatori ai societății românești vor fi găzduiți întreaga zi pe frecvențele Europa FM, pe canalul de YouTube Europa FM și Pagina de Facebook Europa FM pentru a vedea cine suntem cinci ani mai târziu.

Ce se mai poate repara, ce s-a schimbat în România și este Colectiv începutul societății civile românești sunt tot atâtea întrebări la care vom răspunde vineri, la Europa FM.

După Jurnalul de Seară Europa FM, de la ora 18:00, Cătălin Striblea vă invită la o Ediție Specială în care vom asculta mărturii cutremurătoare și vom încerca o analiză lucidă a modului în care a evoluat România în ultimii 5 ani, după tragedia din clubul bucureștean Colectiv.

De la ora 18.00, cu respectarea regulilor de distanțare fizică, la București va fi organizat un lanț uman în memoria victimelor, pe traseul din Curtea De Apel Bucuresti și locația mistuită de flăcări în seara de 30 octombrie 2015. Urmărim video live imagini de la această acțiune pe pagina de Facebook Europa FM, în Ediția Specială care va începe după Jurnalul de Seară, de la ora 18:00.

30 OCTOMBRIE 2015

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015. Clubul se afla într-o fostă hală a fabricii Pionierul, din sectorul 4 al Capitalei. Câteva sute de tineri au mers acolo pentru a participa  la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album.

Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului.  Printre cei care veniseră la concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.

Tragedia de la Colectiv, modul în care au reacționat autoritățile au scos în stradă mii de oameni. Mai întâi în marșuri tacute, apoi în proteste al caror principal slogan a fost “Corupția ucide”.  A fost reacția societății în fața informațiilor că autorizațiile de funcționare a clubului fuseseră obținute fără ca autoritățile să verifice singuranța spațiului.

În urma protestelor, guvernul lui Victor Ponta demisionează.  Într-un târziu demisionează și  primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Sunt arestate pentru 30 de zile 11 persoane: patronii Clubului Colectiv, reprezentanții firmei care s-a ocupat de efectele pirotehnice și  inspectorii ISU care au făcut verificările la Club. Între timp, patronii de la Colectiv au fost trimiși în judecata. Majoritatea cercetărilor trenează.

După tragedia din Clubul Colectiv am numărat vieți pierdute și vieți care atârnau de un fir de ață. A ieșit la iveală  dezastrul din spitale, au apărut victimele infecțiilor nosocomiale și am aflat că de fapt dezinfectanții nu dezinfectează. Au murit 65 de tineri și alți cel puțin 150 au nevoie și acum de îngrijiri medicale după ce au suferit arsuri.