Confidenţialitate

5 ani de la Colectiv: Lanț uman în memoria victimelor

Au trecut 5 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv.

Vineri, de la ora 18.00, cu respectarea regulilor de distanțare fizică, la București va fi organizat un lanț uman în memoria victimelor, pe traseul din Curtea De Apel Bucuresti și locația mistuită de flăcări în seara de 30 octombrie 2015.

“Acum 5 ani, un lant al durerii ne-a ingenuncheat #colectiv. Copii si parinti, frati si surori, prieteni si iubiti au ars pe 30 octombrie 2015 si ne-au schimbat viata fara ca macar sa stie asta. La 5 ani dupa #colectiv, un lant de incompetenta si coruptie inca ucide zi de zi in Romania. La 5 ani dupa #colectiv, cerem dreptate! Distantati din 4 în 4 metri, vom face un lant al memoriei intre Curtea De Apel Bucuresti si clubul Colectiv”, scrie în invitația lansată de organizatori.

La acel moment, clubul de pe strada Tăbăcarilor, situat în sectorul bucureştean 4, sute de persoane asistau la un concert al trupei Goodbye to Gravity.  Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul recitalului. Flăcările s-au extins rapid pe izolaţia tavanului.

Tinerii aflați în incintă, peste limita admisă, au rămas captivi întrucât uşa de ieşire era prea strâmtă, iar cea pentru situaţii de urgenţă era blocată.

Unele dintre victime au suferit grave arsuri, externe sau interne, sau au fost prinse în busculada creată.

Numărul deceselor a urcat la 64 în lunile care au urmat incendiului. Mai apoi, un supravieţuitor s-a sinucis.

Dezastrul din Colectiv a arătat că România este incapabilă să gestioneze o situaţia de criză, din cauza încrengăturilor existente într-un sistem profund corupt.

În spitale s-a descoperit mai apoi că dezinfectanţii folosiţi erau ineficienţi împotriva bacteriilor. Produsele Hexi Pharma aveau o concentraţie mult diluată din fabrică, după cum avea să o dovedească o anchetă jurnalistică.

Desfășurarea procesului a fost una anevoiasă și se așteaptă sentințele finale.

Șeful statului a anunţat că, vineri, va promulga legea prin care supravieţuitorii tragediei de la clubul Colectiv vor beneficia de tratament medical pe toată durata vieţii.

FOTO: Vladimir Gheorghiu – Photographer