Confidenţialitate

4 ucraineni din cei 6 rătăciți în Munții Maramureșului, salvați după 3 zile de căutări. Unul dintre ei a mâncat coajă de brad și ketchup pentru a supraviețui | AUDIO

4 dintre cei 6 ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului au fost recuperați de pe munte de salvamontiști, după 3 zile de căutări. Unul dintre tinerii salvați s-a hrănit cu ketchup și cu coaja de la crengile de brad pentru a supraviețui.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Au fost trei zile foarte grele pentru echipa de salvatori care a pornit în căutarea a șase ucraineni care au trecut fraudulos granița încercând să traverseze pe jos Munții Maramureșului pentru a ajunge în România.

În prima zi, doi dintre ucraineni au fost găsiți, iar în cea de-a doua zi, fiind extinse căutările cu elicoptere, au fost localizați alți doi dintre ei, explică șeful Serviciului Salvamont Maramurel, Dan Benga.

Șeful Serviciului Salvamont Maramureș, Dan Benga: Am folosit elicopter cu termoviziune. Am survolat zona două zile. Nu au trimis localizare punctual

„A fost avion Frontex, a fost elicopter de la MAI cu termoviziune care ne-a ajutat să-i localizăm pentru că pe baza coordonatelor pe care le aveam nu reușeam să-i găsim cu elicopterele de la SMURD. Am survolat zona timp de două zile și nu reușeam să ne dăm seama unde sunt. De ce? Pentru că ei, când au trimis localizarea, nu au făcut-o punctual”, a explicat șeful Serviciului Salvamont Maramureș, Dan Benga.

Salvatorii au făcut tot posibilul să îi recupereze pe ceilalți doi bărbați rătăciți. Unul dintre ucraineni a supraviețuit cu zăpadă topită și cu scoarța de la brad combinata cu ketchup.

Șeful Serviciului Salvamont Maramureș: Unul dintre ei mânca scoarță de brad cu ketchup și își umezea buzele cu zăpadă topită ca să supraviețuiască

„A supt crengile de brad, efectiv le-a supt. Le lingea. Îi era foame, nu aveam ce să-i dau, nu aveam nimic la mine. Am avut o sticlă de băutură răcoritoare – l-am pus să bea în doze mici pentru că știam că o să dureze foarte mult până îl evacuăm și nu aveam absolut nimic de băut. Topea zăpada în mână ca să-și umezească buzele. Am avut două pachețele de ketchup, care se pun pe pizza, și la un moment dat mă întrebase dacă am încercat vreodată să mănânc coji de pe crengile de brad frecate cu un pic de ketchup. Și zice <<Nici nu-s rele la gust>>”, a spus șeful Serviciului Salvamont Maramureș, Dan Benga.

Șeful Serviciului Salvamont Maramureș, Dan Benga: Avea cizme de gumă, pantaloni subțiri. A spus că ar vrea să doarmă, dar nu l-am lăsat. Dacă îl lăsam să doarmă, murea

„Picioarele îi erau praf, avea cizme de gumă. Din păcate, nu au fost echipați. Aveau o pereche de pantaloni subțiri. L-am învelit în sacul de dormit, l-am încălzit vreo două ore. În momentul în care tremuri înseamnă că organismul tău se apără împotriva frigului. El nici nu mai tremura și spunea că ar vrea să doarmă un pic. Dacă îl lăsam să doarmă, murea”, a mai spus șeful Serviciului Salvamont Maramureș, Dan Benga.

Operațiunea de căutare și salvare a durat peste 60 de ore. Doar 4 din cei 6 ucraineni au fost găsiți

Întreaga operațiune a durat mai bine de 60 de ore, cu implicarea a 14 salvamontiști și polițiști de frontieră, și ei epuizați. Ceilalți doi ucraineni din grupul de șase nu au putut fi găsiți, pentru că nu sunt date certe cu privire la starea lor și nici locul unde ar putea fi localizați. Se pare ca s-ar afla foarte aproape de linia de frontieră. Deocamdată nu se cunosc alte amănunte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Salvamontiștii maramureșeni au salvat 4 din cei 6 ucraineni care au trecut granița fraudulos și au încercat să intre în România mergând pe jos prin munți | AUDIO