Confidenţialitate

300 de români au fost executați silit din 2008 pentru credite ipotecare

Din anul 2008 până în prezent, peste 300 de românii au fost executați silit pentru credite cu ipotecă; alte peste 5.200 de credite se află în cursul procedurilor de executare.

Datele au fost prezentate de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, prezent la dezbaterile din Comisia de Buget-Finanțe pe tema Legii dării în plată.

 

Potrivit Băncii centrale, în România sunt un milion și jumătate de credite. Dintre acestea, 480 de mii sunt credite ipotecare, inclusiv cu garanţii imobiliare şi credite de nevoi personale cu garanţii imobiliare. Statistica BNR îl contrazice astfel pe iniţiatorul Legii Dării în plată, deputatul Daniel Zamfir, care estima numărul acestor credite la 800.000.

În ultimii 8 ani, au avut loc 316 executări silite pentru creditele cu garanţii imobiliare, alte 5.230 de credite se află în proceduri de executări silite.

Viceguvernatorul Băncii Naționale, Liviu Voinea, a declarat în Comisia de Buget-Finanțe că pentru familiile care își pierd casele, cât și pentru cele care nu-și mai pot plăti ratele, ar fi bună o lege care să reducă povara.