Confidenţialitate

2 ani de război în Ucraina. În timp ce forțele armate ucrainene au recucerit 54% din teritoriul ocupat, Rusia continuă să bombardeze orașe și să blocheze porturi | AUDIO

În cei doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, Ucraina a recucerit aproape jumatate (54%) din teritoriul ocupat, în timp ce Rusia încă ocupă 18% din ţară. Ucraina a obţinut câştiguri teritoriale minore în urma ofensivei de anul trecut, dar primele linii ale frontului au rămas stabile timp de aproape un an. Rusia continuă să bombardeze oraşele ucrainene şi să blocheze porturile, iar Ucraina a intensificat atacurile cu drone asupra navelor şi infrastructurii ruseşti.   

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Contraofensiva ucraineană de la jumătatea anului trecut a avut un succes modest. Doar 200 de kilometri pătraţi de teritoriu fuseseră recuperați la finalul lui iulie, cu preţul unor pierderi semnificative.

Potrivit The New York Times, numai în primele două săptămâni ale contraofensivei, armata ucraineană a pierdut circa 20% din armamentul greu. Kievul s-a concentrat în sud pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea, însă în celelalte sectoare ale frontului – în special în regiunea Lugansk – rușii reuşeau să desfăşoare acţiuni ofensive.

Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe generalul Valeri Zalujnîi de la conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei cu generalul-colonel Oleksandr Sîrski

Anul 2023 s-a încheiat cu o vastă serie de lovituri ale Moscovei asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev. Trupele ruse au revendicat cucerirea oraşului Mariinka, din estul Ucrainei, iar Institutul american pentru Studiul Războiului a remarcat că întârzierile în furnizarea de asistență militară Ucrainei de către Occident au contribuit la lansarea de către Rusia a operațiunilor ofensive pe mai multe secțiuni ale liniei frontului și împiedică forțele ucrainene să se apere.

Considerând că se impun schimbări de strategie şi tactică, pe 8 februarie presedintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe generalul Valeri Zalujnîi de la conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei cu generalul-colonel Oleksandr Sîrski. Zalujnîi avertizase că războiul cu Rusia a devenit unul de uzură si că Ucraina are nevoie de încă 500.000 de soldaţi si de arme mai noi, intrând în conflict cu preşedintele Zelenski.

Pentru a evita încercuirea şi pentru a salva vieţile militarilor ucraineni, pe 16 februarie, forţele ucrainene au fost fortate să se retragă de la Avdiivka, regiunea Donețk, oferind Moscovei primul câștig teritorial major din ultima jumătate de an. Acum, în orașul căzut sub controlul total al rusilor, în afară de câini mai traiesc printre ruine doar câteva sute de civili, adăpostiți în beciuri.

Profitând de lipsa de arme și muniții a Kievului, Moscova a declansat o ofensivă puternică pe frontul sudic, scrie presa internațională. În prezent, forțele ruse desfășoară cel puțin trei operațiuni ofensive – de-a lungul graniței regiunilor Harkov și Lugansk, în special, în direcția Kupiansk și Liman, în Avdiivka, din regiunea Donețk, și în jurul ei, și în zona Rabotina din vestul regiunii Zaporojie.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: SUA anunță noi sancțiuni asupra Rusiei și a Iranului pentru a marca împlinirea a 2 ani de când Rusia a invadat Ucraina și ca răspuns la decesul lui Alexei Navalnîi