Confidenţialitate

SUA anunță noi sancțiuni asupra Rusiei și a Iranului pentru a marca împlinirea a 2 ani de când Rusia a invadat Ucraina și ca răspuns la decesul lui Alexei Navalnîi

Statele Unite ale Americii anunță că vor impune vineri peste 500 de noi sancțiuni asupra Rusiei și a mașinii sale de război, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit AP.

Sancțiunile reprezintă cea mai mare tranșă de penalități de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, scrie AP. Măsurile vor fi puse în aplicare de Departamentul Trezoreriei şi de Departamentul de Stat.

Administraţia Biden asigură în mod regulat Ucraina de sprijinul său, dar ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari este blocat în prezent în Congres.

Casa Albă a promis sancțiuni majore ca răspuns la moartea celui mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, survenită subit vineri, 16 februarie, în închisoarea aflată în apropiere de Cercul Arctic, în care se afla.

Biden a declarat joi, după întâlnirea cu văduva și fiica lui Alexei Navalnîi că sancțiunile ar fi „împotriva lui Putin, care este responsabil de moartea lui”.

Citește întreaga știre aici: Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit cu văduva şi cu fiica opozantului rus Alexei Navalnîi, pentru a-și exprima „condoleanțele față de pierderea lor devastatoare”

„Ministerul Justiției este mai angajat ca niciodată să taie fluxul de fonduri ilegale care alimentează războiul lui Putin și să îi considere răspunzători pe aceia care continuă să îl facă posibil”, a declarat ministrul Justiției din SUA, Merrick B. Garland.

Și Regatul Unit a anunţat sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

La rândul său, Regatul Unit a anunţat joi sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Acestea vizează peste 50 de personalităţi şi companii, în special în sectoare ce permit armatei ruse să se aprovizioneze cu muniţie, rachete şi explozibili, dar şi „surse cheie de venit pentru Rusia”, cum ar fi comerţul cu metale, diamante şi resurse energetice.

Londra a anunţat, de asemenea, noi livrări de rachete către Kiev.

John Kirby, purtător de cuvânt al lui Joe Biden: „Rusia primeşte arme şi muniţii din Iran şi Coreea de Nord”

De asemenea, SUA anunță că vor adopta „sancţiuni suplimentare” împotriva Iranului din cauza sprijinului Teheranului pentru ofensiva militară rusă în Ucraina, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Vom adopta sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în zilele următoare şi suntem gata să mergem mai departe dacă Iranul furnizează rachete balistice Rusiei”, a declarat John Kirby, principalul purtător de cuvânt al președintelui Joe Biden pe probleme de securitate națională.

„Rusia primeşte arme şi muniţii din Iran şi Coreea de Nord. De asemenea, suntem îngrijoraţi de sprijinul pe care companiile chineze îl oferă industriei ruse de apărare. Şi între timp, Camera Reprezentanţilor lasă Ucraina să se apere singură”, a acuzat John Kirby.

Experții au avertizat că sancțiunile nu sunt suficiente pentru a opri atacurile Moscovei

„Ceea ce va face Congresul pentru a aproba asistența militară suplimentară pentru Ucraina va conta mult, mult mai mult decât orice altceva ar putea face în domeniul sancțiunilor”, a declarat Peter Harrell, un fost oficial al Consiliului Național de Securitate, citat de Reuters.

Autori: Julia Nagy și Claudia Cociug

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit cu văduva şi cu fiica opozantului rus Alexei Navalnîi, pentru a-și exprima „condoleanțele față de pierderea lor devastatoare”