Confidenţialitate

15 mai – Ziua națională a lui Nicolae Grigorescu, marcată la Arad printr-o expoziție cu 35 de opere emblematice ale cunoscutului pictor | AUDIO | GALERIE FOTO

O expoziție cu 35 opere, unele rare, ale celui mai iubit pictor român, Nicolae Grigorescu, s-a deschis la Arad, marți, 14 mai, marcând astfel și Ziua Națională Nicolae Grigorescu, sărbătorită în fiecare an în data de 15 mai, în cinstea datei de 15 mai 1838, când s-a născut cunoscutul artist. Expoziția cuprinde și una dintre lucrările care a stabilit un record la licitațiile de artă. 

Vizitatoare a expoziției: „Poți să simți esența țăranului din vremea respectivă transpusă în lucrări”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Expoziția, care reunește, în cea mai mare parte, lucrări din colecții private, dar și de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul de Artă din Constanța, prezentate în premieră într-o expoziție publică din vestul României, a atras încă de la vernisaj vizitatori de toate vârstele.

„Tabloul acesta mi se pare foarte fain și mi-a plăcut foarte mult cum a desenat boii. Eu știu despre Grigorescu că este un pictor celebru român”, a spus un tânăr vizitator.

„Expoziția mi se pare absolut extraordinară”, a mărturisit un alt vizitator al expoziției.

„Cred că este pentru prima dată când am văzut atât de multe lucrări ale artistului”, a spus o altă tânără.

„Poți să simți esența țăranului din vremea respectivă transpusă în lucrări”, a fost de părere o vizitatoare.

„Este totul atât de senin. Deci, nu sunt acei țărani amărâți de la 1907 despre care noi știm de la școli”, a precizat o altă vizitatoare a expoziției.

Expoziția este organizată de Art Safari împreună cu Complexul Muzeal Arad.

Monica Dumitru, din partea Art Safari: „Cea mai cunoscută lucrare este «Țărăncuțe (De la fântână)» – una dintre cele mai frumoase picturi dintr-o colecție privată și record de piață”

„Puteți vedea, practic, toate picturile emblematice ale acestui artist iubit de noi. De la cunoscutele scene de gen până la portrete specifice, peisaje pitorești și, desigur, naturi statice. Fără îndoială, cea mai cunoscută lucrare este «Țărăncuțe (De la fântână)» – una dintre cele mai frumoase picturi dintr-o colecție privată și, de asemenea, record de piață. Are un record în licitația din 2016 de 320.000 de euro, sărind cu mult prețul inițial, de aici și importanța ei nu doar în această expoziție, dar și în colecțiile private”, a explicat Monica Dumitru, reprezentantă Art Safari.

„NICOLAE GRIGORESCU. EXPOZIȚIE ANIVERSARĂ” rămâne deschisă deschisă la Muzeul de Artă din Arad până în data de 16 iunie.

Biltele au prețuri cuprinse între 1 și 11 lei, cu excepția Nopții Muzeelor, de sâmbătă, 18 mai, când, între orele 12:00 ziua și 1 noaptea, când accesul este liber.

Sursa foto: Ciprian Boițiu / Europa FM

Citește și: Harghita: Pregătiri pentru pelerinajul catolic de Rusalii de la Șumuleu Ciuc. Între timp, autoritățile derulează o campanie de alungare a urșilor din zonă | AUDIO