15% dintre români nu sunt vaccinați împotriva poliomielitei

Potrivit Ministerului Sănătății, în 3 județe din nordul României, s-au lăsat măsuri speciale pentru a preveni apariția poliomielitei.

Poliomielita, o boală infecțioasă eradicată în Europa în 2002 a reapărut de curând în Spania și în Ucraina. Mai mulți copii au fost diagnosticați cu această boală iar doi 2 dintre ei au rămas paralizați. Nu fuseseră vaccinați împotriva acestui virus.

Din păcate, în România, foarte mulți refuză vaccinarea – spune secretarul de stat, Raed Arafat.

Problema a fost semnalată și de comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis.

Peste 85% dintre români sunt imunizați împotriva poliomielitei – a declarat pentru Europa FM, Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a anunțat că stocurile de vaccin ar putea fi suplimentate, deoarece refugiații care vor sosi în România vor fi evaluați din punct de vedere medical și la nevoie, vaccinați.   Deocamdată, nu sunt probleme în privința stocurilor de vaccin – spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Poliomielita este extrem de periculoasă – atrage atenția Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș.

 Virusul poliomielitei supraviețuieste în materiile fecale și în apele reziduale și se transmite, de obicei, prin intermediul mâinilor murdare.