Confidenţialitate

11 ani de la succesul României la Eurovision alături de Luminiţa Anghel şi Sistem – VIDEO

Pe 21 mai 2005, Luminiţa Anghel şi trupa Sistem obţineau locul al treilea la concursul Eurovision, găzduit atunci de Ucraina. A fost una dintre cele mai bune clasări ale României în istoria participărilor la Eurovision Song Contest.

Concursul din 2005, câştigat de Helena Paparizou cu piesa “My Number One”, a alimentat puternic visele fanilor Eurovision că România ar putea câştiga trofeul în curând. Cu 158 de puncte adunate de la jurii şi televoting, Luminita Anghel & Sistem – “Let Me Try” a trecut de concursul Eurovision şi a ajuns în difuzare intensă la posturile de radio şi televiziune din mai multe ţări.

Anul următor a fost chiar şi mai bun pentru România, Mihai Trăistariu şi “Tornero” ocupând locul 3 în fnala Eurovision şi aducând României cel mai mare punctaj din istoria particpărilor la concurs – 172 de puncte.

După doi ani foarte buni, în 2008, România a trimis la Eurovision pe Todomondo cu “Liubi, Liubi, I Love You”, un amestec de versuri în diferite limbi care ne-a scos din primele 10 ţări în finală, ajungând doar pe locul 13.

Eurovision fără România

Anul acesta a fost primul în care România nu a urcat pe scena Eurovision Song ContestRomânia ar fi trebuit să fie repezentată anul acesta de Ovidiu Anton cu piesa „Moment of Silence”.  În acelaşi timp, 2016 este şi anul în care Jamala – „1944” aduce Eurovision în Ucraina, ţara în care Luminita Anghel & Sistem – “Let Me Try” reuşeau să urce în urmă cu 11 ani în top trei în finala concursului muzical.

La începutul lunii mai, directorul general EBU, Ingrid Deltenre a declarat că „este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române”, în cadrul unei întâlniri cu Ministerului Finanţelor, Parlamentul, Consiliului Concurenţei şi TVR.  Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune care a fost retrasă de la serviciile de membru EBU. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

Încă din 2010 EBU a anunţat că au existat mai multe negocieri pentru reeşalonarea plăţii datoriei conform unui plan de redresare financiar, dar nu s-a ajuns la nicio înţelegere fiscală.  De la discuţiile de atunci şi până acum, nu s-a găsit nicio soluţie, astfel încât viitorul României la Eurovision rămâne o necunoscută.

Televiziunea Română a fost organizatoarea Selecţiei Naţionale Eurovision şi a participat la competiţia europeană din anul 1993.