Confidenţialitate

EUROVISION 2016: Jamala – „1944” aduce Eurovision în Ucraina – VIDEO

Voturile publicului au fost cele care au adus pe Jamala  – „1944” pe primul loc la Eurovision 2016. Chiar dacă cei mai mulţi telesectatori au votat pentru Rusia, după adunarea punctelor de la televoting cu cele de la juriile de specialitate, Ucraina a fost desemnată câştigătoarea Eurovision 2016.

Citiţi aici: Tabelul complet cu punctele acordate de juriile naţionale şi rezultatele televotingului pe ţări

Piesa Ucrainei a stârnit o întreagă polemică în Rusia deoarece evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea. Totuşi, organizatorii Eurovision au decis sa permita concurentei Jamala să meargă mai departe în concurs.

Textul în engleză al piesei cântate de Jamala  – „1944”  este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Oficiali de la Moscova și din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Juriile din ţările participante au acordat cele mai multe puncte pentru Australia (320), Ucraina (211), Franţa (148), Malta (137) şi Rusia (130). Cele mai puţine puncte din partea juriilor le-a primit Germania, doar 1 punct.

Câştigătorul a fost desemnat în urma votului juriilor de specialitate din 42 de ţări şi ale voturilor exprimate prin SMS de telespectatorii din ţările participante la Eurovision 2016, cele două având fiecare o pondere de 50% în rezultatul final.

26 de ţări şi-au prezentat piesele în showul Eurovision 2016 de sâmbătă seara.

FOTO: Andres Putting (EBU)