Zubin Mehta şi Vladimir Jurowski, la conducerea artistică a Festivalului Enescu

Ministrul Culturii l-a numit pe dirijorii Zubin Mehta ca preşedinte onorific şi pe Vladimir Jurowski ca director artistic ai ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu.

„Este o onoare şi o şansă pentru România să-i aibă pe aceşti buni cunoscători ai creaţiei lui George Enescu în fruntea ediţiei 2017 a festivalului”, a declarat ministrul Vlad Alexandrescu.

Deşi onorifice, funcţiile deţinute de Zubin Mehta şi de Vladimir Jurowski vor avea un rol esenţial în privinţa orientării artistice a festivalului. Conducerea executivă şi organizarea Festivalului Enescu vor fi asigurate în continuare de ARTEXIM, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii.

Ediţia 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu se va desfăşura între 2 şi 24 septembrie.

Vor fi prezentate un număr record de peste 30 de lucrări de George Enescu, printre acestea numărându-se şi Simfonia a III-a, în viziunea renumitei orchestre Academia Santa Cecilia din Roma dirijată de Antonio Pappano.

Legendarul dirijor Zubin Mehta este, din 1981, director muzical pe viaţă al Orchestrei Filarmonicii din Israel, una dintre cele mai mari personalităţi ale artei dirijorale din ultima jumătate de secol, cunoscut publicului larg şi pentru concertele celor trei tenori – Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras. În ultimii ani, numele său a fost legat de Festivalul Maggio Musicale Fiorentino de la Florenţa, al Operelor din Valencia şi Munchen, precum şi de cele mai prestigioase orchestre simfonice ale lumii.

Vladimir Jurowski este în prezent dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra şi director artistic al Orchestrei Radio din Berlin, fiind recunoscut la nivel mondial pentru felul pătrunzător în care abordează muzica, pentru angajamentul său artistic îndrăzneţ şi apetitul pentru muzica secolului al XX-lea, iar în acest moment este considerat unul din primii 10 dirijori ai lumii.

Cel mai tânăr şi totodată cel mai longeviv director muzical din istoria prestigiosului Festival de operă de la Glyndebourne, Vladimir Jurowski a fost desemnat recent dirijor principal al Orchestrei Radio Berlin.

Promotor ardent al muzicii lui George Enescu, Vladimir Jurowski a dus Simfonia a III-a la Londra, în premieră şi într-o interpretare de excepţie, la începutul anului 2015 şi pregăteşte opera Oedip pentru ediţia din 2017 a festivalului BBC Proms.