Zona Moldovei, afectată de secetă

Seceta a lovit cel mai rău Moldova. In mai multe judete rezervele de apă din sol sunt la nivelul de criză. Dacă nu va ploua în perioada următoare, investiţiile agricultorilor se vor duce pe apa sâmbetei. La Vaslui, de exemplu, două luni nu a căzut un strop de ploaie, iar culturile de grâu şi porumb sunt afectate. La Suceava, pe lângă grâu, porumb sau rapiţă, si culturile de cartof au fost afectate.

Plantele nu au crescut suficient, iar fermierii sunt disperati si sustin că nu vor reuşi să obţină nici jumătate din producţia de anul trecut.
In judetul Vaslui, sunt afectate toate tipurile de culturi. La rapita de exemplu, din cele 11.000 de hectare cultivate, au răsărit doar 2.000. Un singur fermier sustine ca are deja pierderi de aproape doua milioane de lei. La Suceava, afectate de seceta sunt culturile de grâu, porumb, rapiţă şi cultura de cartof.

In judetul Bacau, jumătate din culturile de grâu ar putea fi pierdute daca nu ploua in urmatoarele zile. Agricultorii nu se pot baza pe niciun ajutor. De mai bine de patru ani, statul român nu mai are posibilitatea să acorde despăgubiri întrucât acestea sunt considerate ajutoare de stat şi, potrivit regulilor Uniunii Europene, ele sunt interzise. Salvarea agriculturilor ar fi putut veni de la sistemele de irigaţii, dar in majoritatea judetelor din Moldova acestea au fost distruse sau furate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS