Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii

O conferinţă, un spectacol de muzică şi dans al românilor din Balcani, aromâni şi meglenoromâni, dar şi o expoziţie de fotografie şi port popular sunt acţiunile care au loc luni, 9 mai, în cadrul proiectului derulat de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Evenimentele marchează 111 ani de la Iradeaua Imperială Otomană de recunoaştere a românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Imperiul Otoman.

Conferinţa “ Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 de la recunoaşterea drepturilor naţionale” va avea loc la ora 11,00, în Aula Bibliotecii Academiei Române, iar spectacolul de muzică şi dans aromân şi meglenoromân, precedat de expoziţia de fotografie şi costume populare din patrimoniul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” “Meglenoromânii şi Aromânii. Ieri şi azi”, la ora 18,00, în Sala Pictura a Teatrului Naţional Bucureşti.

Proiectul are drept scop marcarea şi readucerea în memoria contemporanilor, a dimensiunii istorice excepţionale pe care a cunoscut-o poporul român de-a lungul timpului, cât şi acumularea de noi cunoştinţe din domeniul istoriei, culturii şi civilizaţiei dezvoltate în comunităţile româneşti autohtone din vecinătatea României.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS