Confidenţialitate

Ziua Porților Deschise la BNR: Până la ora 19.00, puteți vedea lingouri autentice din aur

Este Ziua Porților Deschise la BNR Până la ora 19.00, puteți vedea astăzi lingouri autentice din aur.

Puteți explora vechiul cabinet al guvernatorului, Sala de Marmură, colecția numismatică și mai multe expoziții – despre “Istoria leului”.

Între altele, veți putea admira un filon aurifer și flori de mină cu „aur pe matrice de cuarț”.

Banca Națională sărbătorește 139 de ani de la înființare, așa că a deschis vizitatorilor Palatul Vechi din București, de pe strada Lipscani.

Este „cea mai frumoasă clădire din Bucuresti”, după spusele arhitectului Ion Mincu. O vizită la Muzeul Băncii Naționale inseamnă o călătorie unică și captivantă în spații incărcate de istorie monetară, bancară și culturală. În sala de consiliu se află cel mai mare tablou al pictorului Nicolae Grigorescu. În Sala de Marmură descoperiți imaginea burselor sau a băncilor vechi, cu ghișeele funcționarilor – care erau supravegheați – de șefi- de la etaj. Sala are o rezonanță specială pentru a păstra secretul bancar și limita de discreție.

Veți afla și istoria monedei românești – leul-care trebuia să se numească român, ca și francul la francezi. Numai că un cărturar i-a spus lui Cuza că nu sună bine să dai “10 români pe un bou”.

Mult mai târziu, când comuniștii au decis să emită o monedă la împlinirea a 2000 de ani de la înființarea Statului Dac, regele Decebal cu plete lungi a fost “tuns” de partid pentru a a fi „în ton cu vremurile”.